Ο πρωθυπουργός της Αϊτής παραιτήθηκε – Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια επιπλέον 133 εκατ. δολάρια

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής παραιτήθηκε – Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια επιπλέον 133 εκατ. δολάρια

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος δεν ήταν εκλεγμένος, διορίστηκε από τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ λίγο πριν από τη δολοφονία του το 2021 και υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο. Όμως στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016· η χώρα δεν έχει πλέον κοινοβούλιο, ούτε πρόεδρο.

Πάνοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατηγικές τοποθεσίες, για να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία, και η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται πλέον εκτός ελέγχου.

Η παραίτησή του Αριέλ Ανρί ανακοινώθηκε σε έκτακτη σύνοδο ηγετών της περιοχής στην κοντινή Τζαμάικα για να καταρτιστεί πλαίσιο πολιτικής μετάβασης στη χώρα, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να «επιταχυνθεί», με τη δημιουργία μεταβατικού «προεδρικού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν επιπλέον 133 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν την προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Αϊτή. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης περιφερειακής συνόδου στην Τζαμάικα για την υπόθεση της Αϊτής, έκρινε πως το γεγονός ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δείχνει ότι επείγει η ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης, στην οποία η Ουάσιγκτον προτίθεται να διαθέσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και ακόμη 33 εκατ. δολάρια για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό. Με το ποσό αυτό, οι ΗΠΑ έχουν πλέον δεσμευτεί να συνεισφέρουν πάνω από 300 εκατ. δολάρια. Ως χθες πάντως, λιγότερα από 11 εκατ. δολάρια είχαν κατατεθεί σε ειδικό καταπίστευμα του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αϊτή.

Η αποστολή της διεθνούς οπλισμένης δύναμης, την ηγεσία της οποίας έχει προσφερθεί να αναλάβει η Κένυα, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο, αλλά την ανάπτυξή της καθυστερούν διάφορα εμπόδια. Ως ακόμη και σήμερα, το χρονοδιάγραμμα για αυτή παραμένει ασαφές.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading