Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα). Παράλληλα, ο Τραμπ σκοπεύει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Financial Times.
Οι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ παρουσίασαν τις προθέσεις του σε συναντήσεις με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος σφίγγει τις πολιτικές του έναντι της Ευρώπης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν δεν υπάρξουν άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, προειδοποιώντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μείνουν ανυπεράσπιστοι αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Εντούτοις, σε μια κίνηση καλών προθέσεων προς τους συμμάχους του, ο Τραμπ σχεδιάζει να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.
Ταυτόχρονα, η αύξηση του στόχου δαπανών του ΝΑΤΟ στο 5% είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις του Τραμπ, με μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας να πληρούν τον τρέχοντα στόχο του 2%.
Μια από τις πηγές ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι κατανοούν πως ο Τραμπ μπορεί να συμβιβαστεί με το 3,5% και σκοπεύει να συνδέσει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης.
Ενώ ο Τραμπ παραμένει αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία μπορεί να διασφαλίσει μια κατάσταση «ειρήνη μέσω δύναμης», σύμφωνα με τις πηγές.
Σήμερα, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιβολή τελωνειακών δασμών αν δεν μειώσει το «τεράστιο» εμπορικό της έλλειμμα με τις ΗΠΑ, αγοράζοντας πετρέλαιο και αέριο από αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ