Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν υπάρχει λόγος αποσύνδεσης των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, παρά τις απειλές για επιβολή δασμών, διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί δυνητικά να κλειστεί «μεγάλη συμφωνία» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
«Υπάρχει μια μεγάλη συμφωνία που μπορεί να κλειστεί κάποια δεδομένη στιγμή», τόνισε ο κ. Μπέσεντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, αλλά μπορεί να συμβεί», πρόσθεσε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι η σύναψη συμφωνίας με την Κίνα θα είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι με άλλες χώρες, καθώς «η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής μας, αλλά και ο μεγαλύτερος στρατιωτικός αντίπαλός μας. Αυτό επομένως θα απαιτήσει λιγάκι ιδιαίτερο τύπο», εξήγησε.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μπραντεφέρ από την αρχή του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέβαλε δασμούς και στοχοποίησε ειδικά τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.
Προχθές, ο αμερικανός προειδοποίησε ότι καμία χώρα δεν θα αποφύγει την επίθεσή του, «ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο», μέσω της πλατφόρμας Truth Social.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρόσφατα τη μείωση των δασμών κατά 145% για τα κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας, όπως τα smartphones, τους υπολογιστές και τους ημιαγωγούς, γεγονός που έγινε δεκτό με ανακούφιση στις διεθνείς αγορές.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «μικρό βήμα», καλώντας την Ουάσιγκτον να «κάνει ένα μεγάλο βήμα για να διορθώσει τα σφάλματά της».
Ο κ. Μπέσεντ διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες θα διεξαχθούν με «γρήγορους» ρυθμούς για την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με τους δασμούς.
Οι επαφές με το Βιετνάμ συνεχίζονται, ενώ προγραμματίζονται επαφές και με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ