Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-Μαρόκου

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ-Μαρόκου

Η ΕΕ τονίζει τη στρατηγική εταιρική σχέση με το Μαρόκο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενδυνάμωση της συνεργασίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προέβη σήμερα, μετά το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε ισχυρή δήλωση εξ ονόματος των 27 κρατών μελών, εκφράζοντας την υποστήριξη και την προσήλωσή τους στη στρατηγική εταιρική σχέση με το Μαρόκο, στην οποία η ΕΕ αποδίδει τεράστια αξία. Ο Μπορέλ τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία με το Μαρόκο είναι μεγάλης εμβέλειας και μακράς διαρκείας, υπενθυμίζοντας ότι μετρά περισσότερα από 55 χρόνια ζωής (από το 1969). Οι 27 εξέφρασαν επίσης, δια στόματος Μπορέλ, τη δέσμευσή τους να ενδυναμώσουν και να προστατέψουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ υποσχέθηκαν θετικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Η συλλογική δήλωση υποστήριξης υπέρ του Μαρόκου είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πίεσης που επιχείρησε να ασκήσει η Αλγερία το Σαββατοκύριακο, καλώντας τους πρέσβεις στο Αλγέρι των 12 χωρών που εξέφρασαν την στήριξή τους στο Μαρόκο αμέσως μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Η εκπεφρασμένη αυτή συλλογική θέση συνιστά σαφή ευθυγράμμιση του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ένωσης και των κρατών μελών της, καθώς και, κατά τα φαινόμενα, απάντηση της ΕΕ στην Αλγερία. Η ενόχληση της Αλγερίας από τις αρχικές δηλώσεις υποστήριξης των 12, οπωσδήποτε θα μεγεθύνθηκε από την αμεσότητα της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης και την προσήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της στη στρατηγική εταιρική σχέση με το Μαρόκο.

Σπανίως οι αποφάσεις του Δικαστηρίου έχουν προκαλέσει τόση δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ίδιας της ΕΕ. Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος των ΥΠΕΞ των 27 χωρών της ΕΕ επιβεβαιώνει τη θετική τάση και τον στρατηγικό χαρακτήρα της κοινής δήλωσής του με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν (4/10), ενώ εγγράφεται στο πλαίσιο μιας θετικής και ομόφωνης δυναμικής που δημιουργήθηκε από ευρωπαϊκά κράτη μέλη, μετά τις αποφάσεις του ΔΕΕ της 4ης Οκτωβρίου. Τέλος, μέσω των δηλώσεων αυτών, η ΕΕ στέλνει σαφές πολιτικό μήνυμα απαντώντας στις αλγερινές πιέσεις προς τα κράτη μέλη της Ένωσης σχετικά με ένα εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ και τη στρατηγική εταιρική σχέση της με το Μαρόκο.

Loading