Ομπάμα: «Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής»
Pixabay

Ομπάμα: «Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ καλεί τους εξεγερμένους να μετατρέψουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική δράση ώστε να αποτελέσει το κομβικό σημείο μιας αλλαγής στην αμερικανική κοινωνία.

Δείτε το άρθρο του Μπαράκ Ομπάμα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Medium:

«Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους και υψώνουν τις φωνές τους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της άνισης δικαιοσύνης, πολλοί άνθρωποι έφτασαν να ρωτούν πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ορμή για να επιτύχουμε πραγματικές αλλαγές.

Τελικά, θα εναπόκειται σε μια νέα γενιά ακτιβιστών να διαμορφώσουν στρατηγικές που ταιριάζουν καλύτερα στις εποχές. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν μερικά βασικά μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε από τις προηγούμενες προσπάθειες που αξίζει να θυμηθούμε.

Πρώτον, τα κύματα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική και νόμιμη απογοήτευση για μια δεκαετία αποτυχίας μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών και του ευρύτερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη. Αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, όχι την καταδίκη – κάτι που η αστυνομία σε πόλεις όπως στο Κάμντεν και το Φλιντ έχουν κατανοήσει αξιέπαινα.

Από την άλλη πλευρά, η μικρή μειοψηφία των ανθρώπων που έχουν καταφύγει στη βία με διάφορες μορφές, είτε λόγω πραγματικού θυμού είτε δρώντας οπορτουνιστικά, θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους, επιδεινώνοντας την καταστροφή γειτονιών που έχουν ήδη έλλειψη υπηρεσιών και επενδύσεων και μειώνοντας τον μεγαλύτερο σκοπό. Είδα μια ηλικιωμένη μαύρη γυναίκα να δίνει συνέντευξη σήμερα με δάκρυα, επειδή το μόνο μπακάλικο στη γειτονιά της είχε λεηλατηθεί. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, αυτό το κατάστημα μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να επιστρέψει. Ας μην δικαιολογήσουμε τη βία, ούτε να την εξορθολογίσουμε, ούτε να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Εάν θέλουμε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας, και η αμερικανική κοινωνία γενικά, να λειτουργούν με έναν υψηλότερο ηθικό κώδικα, τότε πρέπει να μοντελοποιήσουμε αυτόν τον κώδικα.

Δεύτερον, έχω ακούσει κάποιους να προτείνουν ότι το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της φυλετικής προκατάληψης στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης μας αποδεικνύει ότι μόνο οι διαμαρτυρίες και η άμεση δράση μπορούν να επιφέρουν αλλαγή και ότι η ψηφοφορία και η συμμετοχή στην εκλογική πολιτική είναι χάσιμο χρόνου. Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο. Το σημείο διαμαρτυρίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προβολή της αδικίας και η ανακούφιση των δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, σε όλη την αμερικανική ιστορία, συχνά ως απάντηση στις διαμαρτυρίες και στην πολιτική ανυπακοή, το πολιτικό σύστημα έδωσε προσοχή στις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Αλλά τελικά, οι φιλοδοξίες πρέπει να μεταφραστούν σε συγκεκριμένους νόμους και θεσμικές πρακτικές – και σε μια δημοκρατία, αυτό συμβαίνει μόνο όταν εκλέγουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε ποια επίπεδα διακυβέρνησης έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τις αστυνομικές πρακτικές μας. Όταν σκεφτόμαστε την πολιτική, πολλοί από εμάς εστιάζουμε μόνο στην προεδρία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και ναι, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε έναν πρόεδρο, ένα Κογκρέσο, ένα Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ένα ομοσπονδιακό δικαστικό σώμα που αναγνωρίζει πραγματικά τον συνεχιζόμενο, διαβρωτικό ρόλο που παίζει ο ρατσισμός στην κοινωνία μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Αλλά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη μεταρρύθμιση των αστυνομικών τμημάτων και του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης εργάζονται σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι δήμαρχοι και τα στελέχη της επαρχίας διορίζουν τους περισσότερους αρχηγούς της αστυνομίας και διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις με αστυνομικά σωματεία. Οι πληρεξούσιοι της περιοχής και οι δικηγόροι του κράτους αποφασίζουν εάν θα ερευνήσουν ή όχι και τελικά θα χρεώσουν όσους εμπλέκονται σε αστυνομικό παράπτωμα. Αυτές είναι όλες οι εκλεγμένες θέσεις. Σε ορισμένα μέρη, εκλέγονται επίσης επιτροπές αξιολόγησης της αστυνομίας με την εξουσία να παρακολουθεί τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων σε αυτούς τους τοπικούς αγώνες είναι συνήθως αξιοθρήνητα χαμηλή, ειδικά μεταξύ των νέων – κάτι που δεν έχει νόημα δεδομένου του άμεσου αντίκτυπου που έχουν αυτά τα γραφεία σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει αυτές τις έδρες καθορίζεται συχνά με λίγες χιλιάδες ή και μερικές εκατοντάδες ψήφους.

Η ουσία είναι λοιπόν: αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε για να ευαισθητοποιήσουμε και πρέπει να οργανώθουμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν για τη μεταρρύθμιση.

Τέλος, όσο πιο συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε τα αιτήματα για την ποινική δικαιοσύνη και τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι να προσφέρουν ελλιπής υπηρεσίες στην υπόθεση και στη συνέχεια να επανέρχονται στις δραστηριότητές τους, ως συνήθως, μόλις απομακρυνθούν οι διαμαρτυρίες.

Το περιεχόμενο αυτής της ατζέντας μεταρρύθμισης θα είναι διαφορετικό για διάφορες κοινότητες. Μια μεγάλη πόλη μπορεί να χρειαστεί ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων. μια αγροτική κοινότητα μπορεί να χρειαστεί μια άλλη. Ορισμένες υπηρεσίες θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αλλαγές. άλλες πρέπει να κάνουν μικρές βελτιώσεις. Κάθε υπηρεσία επιβολής του νόμου πρέπει να έχει σαφείς πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεξάρτητου φορέα που διεξάγει έρευνες για φερόμενο παράπτωμα. Η προσαρμογή των μεταρρυθμίσεων για κάθε κοινότητα θα απαιτήσει από τους τοπικούς ακτιβιστές και οργανισμούς να κάνουν την έρευνά τους και να εκπαιδεύσουν τους συμπολίτες στην κοινότητά τους σχετικά με τις στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα.

Αλλά ως σημείο εκκίνησης, έχω συμπεριλάβει δύο συνδέσμους παρακάτω.

Μια έκθεση και μια εργαλειοθήκη που αναπτύχθηκε από τη Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα και βασίστηκε στο έργο της Task Force για τον 21ο αιώνα Policing που δημιούργησα όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο.

Και αν σας ενδιαφέρει να αναλάβετε συγκεκριμένη δράση, δημιουργήσαμε επίσης έναν ειδικό ιστότοπο στο Ίδρυμα Obama για να σας κατευθύνουμε σε χρήσιμους οργανισμούς που αγωνίζονται για τον καλό αγώνα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο εδώ και χρόνια.

Αναγνωρίζω ότι αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν σκληροί και απογοητευτικοί – ότι ο φόβος, η θλίψη, η αβεβαιότητα και η δυσκολία μιας πανδημίας έχουν επιδεινωθεί από τραγικές υπενθυμίσεις, ότι η προκατάληψη και η ανισότητα εξακολουθούν να διαμορφώνουν τόσο μεγάλο μέρος της αμερικανικής ζωής.

Αλλά βλέποντας τον αυξημένο ακτιβισμό των νέων τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε αγώνα, με κάνει να ελπίζω. Εάν μπορούμε να διοχετεύσουμε τον δικαιολογημένο θυμό μας σε ειρηνική, συνεχή και αποτελεσματική δράση, τότε αυτή η στιγμή μπορεί να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στο μακρύ ταξίδι του έθνους μας για να ανταποκριθούμε στα υψηλότερα ιδανικά μας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Μπαράκ Ομπάμα:

Δείτε ακόμη: Τρολάρει τον Τραμπ η Κίνα παίρνοντας… «εκδίκηση»

Loading

Play