Παρά το γεγονός ότι το τελεσίγραφο του Πούτιν απορρίφθηκε, η Ρωσία δεν αλλάζει στάση
Αρνητική είναι η στάση των χωρών της G7 στο αίτημα της Ρωσίας να καταβάλλεται το ποσό του φυσικού αερίου σε ρούβλια όπως δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Υπουργούς Ενέργειας της G7 και ανέφερε ότι η επιθυμία της Ρωσίας αποτελεί «μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων».
Την ίδια ώρα ο Γερμανός Υπουργός τόνισε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί εξακολουθούν να ισχύουν. «Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βέβαια δήλωσε πως όσες χώρες είναι στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας, θα πρέπει να πληρώσουν σε ρούβλια. Αυτό που επιθυμεί το Κρεμλίνο είναι να ενισχύσει το νόμισμα της χώρας, το οποίο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν δείχνει να έχει υποστεί ζημιά. Οι οικονομολόγοι βέβαια δείχνουν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν αυτή η κίνηση της Ρωσίας θα βοηθήσει την κατάσταση.
«Πρωτοφανής η απόπειρα του Πούτιν να μας διχάσει»
Ο Χάμπεκ είπε ότι είναι ολοφάνερο το ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει να σπείρει τον διχασμό και συνέχισε λέγοντας:
«Δεν θα διχαστούμε και η απάντηση των χωρών της G7 είναι ξεκάθαρη: οι συμφωνίες θα γίνουν σεβαστές»
Ξεκάθαρος ο Πεσκόφ από πλευράς Ρωσίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όμως κατέστησε σαφές πως αν οι χώρες δεν πληρώσουν με το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν φυσικό αέριο.
«Αν δεν γίνει πληρωμή, δεν θα υπάρξει αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία θα διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν με ρούβλια.
«Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί όταν απορρίψουν αυτή τη δυνατότητα», πρόσθεσε.
«Οπότε μόλις έχουμε λάβει μια τελική απόφαση, θα εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει. Αλλά σίγουρα δεν θα το δούμε σαν φιλανθρωπία και δεν θα στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε ως «αρκετά εχθρικούς» τους όρους της Δύσης η οποία μετά την εισβολή δείχνει να…τιμωρεί τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις ενώ υπογράμμισε ότι πλέον η κατάσταση είναι σε ένα σημείο «πλήρους πολέμου».
«Και εμείς στη Ρωσία νιώθουμε σαν σε πόλεμο διότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, αυτοί όντως διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον μας στο εμπόριο, την οικονομία, κατάσχοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία, τους πόρους μας, εγείροντας εμπόδια στις οικονομικές μας σχέσεις», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Ο ίδιος μάλιστα χθες είπε για άλλη μια φορά πως η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να πληρωθεί σε άλλο νόμισμα εκτός του ευρώ. Οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, δεν μένουν με…σταυρωμένα τα χέρια, αφού εδώ και περίπου έναν μήνα που έγινε η εισβολή, γίνονται συζητήσεις επί συζηητήσεων έτσι ώστε να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν – Ιβ Λεντριάν, η χώρα προσπαθεί να έχει πλέον περισσότερες εισαγωγές από τις χώρες του Κόλπου. Η Μόσχα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον οικονομικό πόλεμο που έχει κηρυχθεί από την Ευρώπη, πλέον εξάγει περισσότερο πετρέλαιο προς τις ασιατικές χώρες.
Υπάρχει αγορά «στη νοτιοανατολική Ασία, στην ανατολική», εξήγησε χθες ο Πεσκόφ , σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Η παγκόσμια αγορά είναι πιο διαφοροποιημένη από την ευρωπαϊκή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «φυσικά η ευρωπαϊκή αγορά είναι εξαιρετικής ποιότητας».
Δείτε επίσης: Αποστολή Σκόπια: Θα μπορούσε ο Πούτιν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία να “κοιτάξει” προς τα Βαλκάνια; (vid)
- Εσπεριδοειδή: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην παγκόσμια παραγωγή – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
- Ανακοινώθηκε το υψηλό κόστος της στέψης του βασιλιά Καρόλου: Ποιος θα καλύψει τον λογαριασμό;
- ΤΧΣ: Η τέταρτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023 αναδεικνύει τη στρατηγική αποεπένδυσης από το τραπεζικό σύστημα
- Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο αναγνωρίζει την καλή πορεία της Νότιγχαμ Φόρεστ
- Αρνητική στάση του Μέσι προς τον Τσάβι στη Ιντερ Μαϊάμι