Οι ανεπίσημες συζητήσεις και το αίτημα των ΗΠΑ: «Η Αθήνα αρνήθηκε να στείλει S-300 στην Ουκρανία»

Οι ανεπίσημες συζητήσεις και το αίτημα των ΗΠΑ: «Η Αθήνα αρνήθηκε να στείλει S-300 στην Ουκρανία»

Η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς έχει «κολλήσει» σε δυσκολίες που αφορούν την προμήθεια και τη μεταφορά εξοπλισμού, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, η παροχή στρατιωτικής βοήθειας κυρίως από αέρα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για το Κίεβο αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι νέες προσπάθειες των ΗΠΑ προσκρούουν σε παρόμοια προβλήματα με εκείνα που οδήγησαν το σχέδιο μεταφοράς πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σε διπλωματικό «φιάσκο».

Εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας λένε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τα αντιαεροπορικά συστήματα για να αποκρούσει τα αεροπορικά πλήγματα των ρωσικών μαχητικών, ωστόσο τα ευρωπαϊκά κράτη φοβούνται να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια φοβούμενα πως θα εκληφθεί ως κλιμάκωση της επιθετικότητας εις βάρος της Μόσχας.

Η Ελλάδα κλήθηκε να παραδόσει πυραύλους S-300, αλλά αρνήθηκε

Το δημοσίευμα αναφέρει πως από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ, μόνο η Σλοβακία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαθέτουν προμήθειες του πυραυλικού συστήματος S-300, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση και το οποίο ο ουκρανικός στρατός έχει εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τους FT, ΗΠΑ και Ελλάδα είχαν ανεπίσημες συζητήσεις για τη μεταφορά πυραύλων S-300, αλλά η Αθήνα αποφάσισε να μην το κάνει λόγω της σημασίας τους για τη δική της ασφάλεια, όπως δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης.

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τυφέκια Καλάσνικοφ και εκτοξευτές ρουκετών, αλλά έχει αποκλείσει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας, δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης.

Σημειώνεται πως παρά την απροθυμία των τριών χωρών που διαθέτουν S-300, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν εγκαταλείπει προς το παρόν το σχέδιο.

«Αισθανόμαστε καλά για την πρόοδο που σημειώνουμε όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας», δήλωσε την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ενόψει των συναντήσεων του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Οι πολίτες 7 μήνες πληρώνουν 1,5 δισ. την ακρίβεια Μητσοτάκη

Loading