Οι εννέα τάσεις που θα ορίσουν την ευρωπαϊκή αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων έως το 2030

Οι εννέα τάσεις που θα ορίσουν την ευρωπαϊκή αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων έως το 2030

  Οι πωλήσεις στον κλάδο λιανικής των τροφίμων στην ΕΕ-27 συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις ποικίλες οικονομικές προκλήσεις και παρά την περίοδο ανάμεικτων συναισθημάτων που διανύουν οι Ευρωπαίοι λόγω των δασμών 20% από τις ΗΠΑ.

   Αυτό αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την ευρωπαϊκή έκθεση «The State of Grocery Retail Europe 2025» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την McKinsey & Company και την EuroCommerce.

   Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, τις διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση του κόστους και τη μετατόπιση της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

   Η έρευνα της EuroCommerce διερευνά τις βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τον τομέα πώλησης των τροφίμων. Με βάση συνεντεύξεις με διευθύνοντες συμβούλους παντοπωλείων και έρευνες με περισσότερους από 14.000 καταναλωτές σε 13 χώρες, η έκθεση επισημαίνει τις διάφορες τάσεις για το 2025.

   Τα κύρια θέματα που απασχολούν τα στελέχη των σούπερ μάρκετ αντικατοπτρίζουν μια μικτή εικόνα, καθώς αναζητούν πώς μπορούν να προσελκύσουν τόσο τους πιο εύπορους αγοραστές όσο και εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις τιμές.

   Η πέμπτη, κατά σειρά, ετήσια δημοσίευση της έκθεσης για την κατάσταση της λιανικής πώλησης τροφίμων προσθέτει διάφορα νέα χαρακτηριστικά, όπως μια πενταετή προοπτική, και ένα νέο μοντέλο μέτρησης της αύξησης του όγκου πωλήσεων.

   Οι εννέα τάσεις που θα χαρακτηρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2030, είναι οι εξής:

   * Χαμηλός δείκτης ανάπτυξης 0,2%,

   * Αύξηση 1-3% της ιδιωτικής ετικέτας και μετάβαση στις ιδιωτικές μάρκες,

   * Αύξηση 7% στην προτίμηση για προϊόντα υγιεινής διατροφής,

   * Το 77% της γενιάς Ζ δεν μαγειρεύει, αγοράζει φαγητό σε πακέτο, έναντι του 33% των baby boomers,

   * Ανάδειξη νέας κατηγορίας καταναλωτών, με αύξηση του εισοδήματος 4-6%,

   * Μείωση 3% στην πρόθεση αγοράς προϊόντων φιλικών προς περιβάλλον,

   * Αύξηση 30% στις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων λιανικής,

   * Επιτάχυνση x2,9 στις αποδόσεις εταιρειών που επενδύουν στη χρήση τεχνολογίας,

   * Αύξηση 20% ετησίως της επαγγελματικής διαφήμισης στο λιανικό εμπόριο.

   Ο όγκος πωλήσεων το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκε ξανά, αν και αργά, και η τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε προστιθέμενη αξία για ορισμένες αλυσίδες τροφίμων και μεγάλα σούπερ μάρκετ.

   Από την άλλη, οι πωλήσεις τροφίμων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2,4% σε πραγματικούς όρους, ελαφρώς πάνω από τον μέσο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων που ήταν 2,3%. Ωστόσο, οι δυσκολίες χαρακτηρίζονται από την οικονομική πίεση, την προσεκτική συμπεριφορά των καταναλωτών και τις περιορισμένες δαπάνες.

Loading

Play