Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας αποφάσισαν να επαναλάβουν «επιθετικές» επιχειρήσεις εναντίον των γκεβαριστών ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), μετά την εκπνοή το Σάββατο της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που ίσχυε από το 2023, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας, Ιβάν Βελάσκες.
«Οι επιθετικές επιχειρήσεις ξεκινούν και αυτή είναι η διαταγή που έχει κοινοποιηθεί από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας» προς όλες τις μονάδες, δήλωσε ο κ. Βελάσκες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τελευταίων ημερών από τον ΟΗΕ, την Καθολική Εκκλησία και την κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο για ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός, ο ELN άφησε τη συμφωνία να λήξει στα τέλη της εβδομάδας.
Το Σάββατο, η αντιπροσωπεία του ELN στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση μέσω X, καταγγέλλοντας την «αθέτηση» από την πλευρά της κυβέρνησης των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί τους τελευταίους μήνες κατά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και στο Μεξικό.
Με την ανακοίνωση, ο ELN ζήτησε από τις αρχές να αφαιρεθεί το όνομά του από τον κατάλογο των «οργανωμένων ένοπλων ομάδων», ο οποίος περιλαμβάνει διάφορες άλλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση.
Εάν η κυβέρνηση ικανοποιούσε το αίτημά του, ο ELN υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες «με στόχο την αξιολόγηση της κατάπαυσης του πυρός και την απόφαση για τη συνέχισή της».
Απαντώντας στην απαίτηση του ELN, ο κ. Βελάσκες ανέφερε κατόπιν πως «το ζήτημα αυτό παραμένει αντικείμενο συζήτησης».
Τον Απρίλιο, ο ELN είχε ανακοινώσει το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω του διαλόγου μεταξύ του νομάρχη της Ναρίνιο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και μελών του κινήματος που διαφωνούν, παράλληλα με τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που εκπροσωπεί την αριστερά, επιδιώκει να τερματίσει τον εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί ήδη έξι δεκαετίες και έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, μέσω διαπραγματεύσεων με διαφόρους ένοπλους οργανισμούς.
Διαπραγματευτές της κυβέρνησης και του ELN έχουν διεξάγει πολλούς γύρους συνομιλιών στην Αβάνα, στο Καράκας και στο Μεξικό, ωστόσο εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η πιθανότητα αφοπλισμού των περίπου 5.800 ανταρτών της οργάνωσης και η διαδικασία κοινωνικής τους επανένταξης φαίνεται ακόμα μακρινή.
Η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός είχε ήδη ανασταλεί επανειλημμένα, λόγω επιθέσεων από αντάρτες κατά των δυνάμεων ασφαλείας ή κατά αμάχων.
Η ιδιαίτερα αποκεντρωμένη δομή διοίκησης του ELN, ενός κινήματος της άκρας αριστεράς εμπνεόμενου από την κομμουνιστική επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, θεωρείται ότι έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει την ταχεία πρόοδο για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης.