Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Σύρια και η Ουκρανία, συζητήθηκαν στη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Σύρια και η Ουκρανία, συζητήθηκαν στη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Σύρια και ο πόλεμος στην Ουκρανία, συζητήθηκαν στη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Κάγια Κάλας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Ζιντάν σήμερα στην ‘Αγκυρα.

«Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας, υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε η Κ. Κάλας, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Η οικονομική μας εταιρική σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ και υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε ευρύ φάσμα θεμάτων: από το εμπόριο, την καινοτομία έως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν «διαφορές», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και τα «κενά» γύρω από την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πρόοδος σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι κοινοί στόχοι και τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζητούνται μέσω του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ και του Τούρκου υπουργού εξωτερικών. «Η πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ έρχεται με ελπίδα, αλλά και πολλές προκλήσεις», είπε η Κ. Κάλας, σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι η κυβέρνηση της Συρίας να σέβεται την ποικιλομορφία ολόκληρου του συριακού λαού. Υπογράμμισε, επίσης, τις «θεμιτές ανησυχίες» της Τουρκίας για την ασφάλεια στη Συρία, προσθέτοντας ότι «συμφωνούμε ότι το ISIS {Ισλαμικό Κράτος] θα πρέπει να παταχθεί». Πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη λεπτή ισορροπία του ελπιδοφόρου και εύθραυστου μέλλοντος» της χώρας. Εξήρε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στην υποδοχή και φιλοξενία μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία όταν η Συρία γίνει μια ασφαλής και σταθερή χώρα.

Συνεχίζοντας, η Κ. Κάλας τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Συρίας και είναι έτοιμη να χαλαρώσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί του καθεστώτος ‘Ασαντ, αλλά αυτό θα γίνει ανάλογα με τις ενέργειες της νέας ηγεσίας. Όπως είπε, το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Ιανουαρίου όπου προτείνεται ένας «οδικός χάρτης» για χαλάρωση των κυρώσεων «βήμα προς βήμα». Εξήγησε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να χαλαρώσει αρχικά τις κυρώσεις που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η οικοδόμηση της χώρας εάν η ηγεσία της Συρίας πηγαίνει «προς τη σωστή κατεύθυνση», διαφορετικά οι κυρώσεις θα επανέλθουν.

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Κ. Κάλας τόνισε ότι, καθώς η ρωσική εισβολή εισέρχεται στον 4ο χρόνο, προτεραιότητα της ΕΕ είναι να ενισχύσει τη θέση της χώρας αυτής, «γιατί δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη». Υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 134 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κιέβου, έχει εκπαιδεύσει περί τους 75.000 Ουκρανούς στρατιώτες μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και έχει επιβάλει στη Ρωσία τις πιο αυστηρές κυρώσεις στην Ιστορία. «Όλοι θέλουμε ειρήνη, αλλά χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ειρήνη», τόνισε.

Loading

Play