Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές προκαλούν τεράστιες εκπομπές CO2 το 2023-2024

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές, οι οποίες γίνονται συχνότερες και πιο καταστροφικές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν σε ακραίες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο 2023-2024, καταστρέφοντας περιοχές στον Καναδά και τις χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος, όπως αποκαλύπτει ο παγκόσμιος απολογισμός που δημοσιοποιείται σήμερα.

Οι πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 σε όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, η οποία είναι αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο, αντιστοιχώντας περίπου στο 15% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, σχεδόν 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέστησαν αποκαΐδια.

Μοναδική ηρεμία που παρατηρήθηκε στην αφρικανική σαβάνα απέτρεψε το 2023-2024 από το να καταγραφεί ως η χρονιά με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκπομπές CO2.

Αυτό αποτελεί μέρος των ευρημάτων της πρώτης έκδοσης της μελέτης State of Wildfires («Η κατάσταση ως προς τις δασικές πυρκαγιές»), η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth Systems Science Data και εκπονήθηκε από το University of East Anglia και άλλους βρετανικούς οργανισμούς που σκοπεύουν να την ενημερώσουν σε ετήσια βάση.

Οι εκπομπές από τις πυρκαγιές στα βόρεια δάση του Καναδά ήταν εννέα φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών και συνιστούσαν σχεδόν το 25% των παγκόσμιων εκλύσεων.

«Πάνω από 232.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους μόνο στον Καναδά, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα και τον ανθρώπινο αντίκτυπο της κατάστασης», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.

Επικράτησαν επίσης διάφορες άλλες περιοχές παγκοσμίως, κυρίως οι χώρες που διαρρέει ο Αμαζόνιος (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Βενεζουέλα), η Χαβάη και η Ελλάδα…

«Την προηγούμενη χρονιά, οι πυρκαγιές προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση, κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές, οδήγησαν σε μαζικές απομακρύνσεις και απείλησαν άλλα μέσα διαβίωσης, πληγώνοντας οικοσυστήματα που είναι ζωτικής σημασίας» δήλωσε ο Μάθιου Τζόουνς από το πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

«Οι εν λόγω πυρκαγιές γίνονται ολοένα και πιο συχνές και έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιφέροντας σοβαρές συνέπειες τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον», συνέχισε.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα για μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες έχει είκοσι φορές αυξήσει την πιθανότητα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για πυρκαγιές στη δυτική Αμαζονία.

Στο μέλλον, τέτοιες πυρκαγιές θα γίνουν πιο πιθανές αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου – όμως η κατάσταση δεν είναι μοιραία.

«Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί. Δεν είναι πολύ αργά», τόνισε ο κ. Τζόουνς κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution, ο αριθμός καθώς και η ένταση των σοβαρών πυρκαγιών, των πιο καταστροφικών και ρυπογόνων, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εικοσιετία λόγω της κλιματικής αλλαγής που συνδέεται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/MIKE ELIASON/SBC)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading