Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν – Κατάρ και Αίγυπτος προειδοποιούν ότι η δολοφονία του Χανίγια πλήττει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν – Κατάρ και Αίγυπτος προειδοποιούν ότι η δολοφονία του Χανίγια πλήττει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενεπλάκησαν στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατ’ αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο Channel News Asia, αποσπάσματα της οποίας διάνειμε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Σε απάντηση ερώτησης σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε: Δεν μπορώ να πω τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να δηλώσω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και ότι η σημασία αυτού για όλο τον κόσμο παραμένει.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη σε επιδρομή την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απέδωσε στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, 61 ετών, συμμετείχε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μασούντ Πεζεσκιάν, η χώρα του οποίου είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και σύμμαχος της Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Σιγκαπούρη, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της επίτευξης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Από την πρώτη μέρα, προσπαθούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε στο βορρά με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε στη Μαύρη Θάλασσα με τους Χούθι, στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η ένταση παντού είναι να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αυτή.

Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και μήνες εμπλακεί σε συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από εννέα και πλέον μήνες πολέμου που ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται, μας φέρνουν σε προβληματισμό σχετικά με το πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς; έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Η ειρήνη απαιτεί σοβαρούς εταίρους και μία καθολική στάση ενάντια στην περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι μια επικίνδυνη ισραηλινή πολιτική κλιμάκωσης τις τελευταίες δύο ημέρες έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της λήξης του πολέμου στη Γάζα.

Η σύμπτωση αυτής της περιφερειακής κλιμάκωσης με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυξάνει την περιπλοκότητα της κατάστασης και δείχνει την απουσία ισραηλινής πολιτικής βούλησης να την ηρεμήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Υπονομεύει τις επίμονες efforts που καταβάλλουν η Αίγυπτος και οι εταίροι της για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και για τη μείωση του ανθρώπινου πόνου του παλαιστινιακού λαού, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play