Σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στην Ουκρανία.
«Διαθέτουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία προτίθεται να αυξήσει την παρουσία της σε περισσότερους από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «έως τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε η Γκρίνφιλντ.
Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», επισήμανε, λέγοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5000 στρατιωτικούς, μεταξύ άλλων ειδικές δυνάμεις, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.
Εξάλλου, η Ρωσία δεν κατάφερε να διεξαχθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Ουκρανίας, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη να επικρίνουν δημοσίως τη Μόσχα για την ανάπτυξη στρατευμάτων.
Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ρωσίας στην ψηφοφορία εναντίον μιας δημόσιας συνεδρίασης, ενώ η Ινδία, η Γκαμπόν και η Κένυα απείχαν και τα εναπομείναντα 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής μιας ανοικτής συνεδρίασης.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Η.Ε Βασίλι Νεμπένζια προέτρεψε το 15-μελές σώμα να αντιταχθεί σε μια δημόσια συνεδρίαση, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε «διπλωματία μεγάφωνου».
Επέκρινε, όπως τη χαρακτήρισε, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Πριν από τη συνεδρίαση, ο πρεσβευτής της Κίνας Τσανγκ Τζουν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτάσσεται σε μια ανοικτή συνεδρίαση, επισημαίνοντας:
«Αυτή είναι πραγματικά η σωστή στιγμή να τασσόμαστε υπέρ της ήσυχης διπλωματίας».
Δείτε επίσης: Βρετανία: Ξεσηκωμός στην χώρα – Απεργία δύο εβδομάδων στα νοσοκομεία
- Χρηματοδοτήσεις και δάνεια δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη
- Αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης οικισμών
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ολοκλήρωση έργων υποδομής είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των αγροτών
- ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση 1,7% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο του 2025
- Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στην Travel Expo Cyprus 2025
