Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πόλεμο Λιβάνου – Ισραήλ

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, Άμος Χοχστάιν, εξέφρασε την άποψή του σήμερα ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα εξασφαλίσει αυτόματα την άμεση λήξη των συγκρούσεων κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου.

Αντίθετα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης και για μεγαλύτερη επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ.

propoli

Ο Χοχστάιν βρίσκεται στη Βηρυτό, προσπαθώντας να διαμεσολαβήσει στις συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, καθώς επίσης και στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τρέχουσα κατάσταση αντιπροσωπεύει τη χειρότερη σύγκρουση στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τον πόλεμο του 2006, αναδεικνύοντας φόβους για περαιτέρω εντάσεις.

Η κλιμάκωση της βίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, και δεν υπάρχει κάτι όπως ένας περιορισμένος πόλεμος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

Ο Χοχστάιν είπε πως η ένταση στα σύνορα αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή. Ένας πόλεμος σε περιορισμένη κλίμακα δεν μπορεί να περιοριστεί”, είπε.

Ο αντιπρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ελίας Μπου Σάαμπ δήλωσε στο Reuters πως πιστεύει ότι η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Χοχστάιν δίνει σήμα προόδου στις προσπάθειες σχετικά με μια εκεχειρία στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ έχει πει δημόσια ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ από τον Λίβανο όταν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός εάν το Ισραήλ εξακολουθήσει να βομβαρδίζει τον Λίβανο.

Όμως ο Χοχστάιν είπε πως μια εκεχειρία στη Γάζα δεν θα είχε αυτόματα ως αποτέλεσμα την ηρεμία στον νότιο Λίβανο και είπε πως “ελπίζει” για μια διπλωματική επίλυση στη σύγκρουση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Δεν συμβαίνει απαραίτητα όταν έχετε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτή να επεκτείνεται απλώς αυτόματαστον Λίβανο, είπε.

Δείτε επίσης: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ κόντρα στο ΡΚΚ

Loading