Οι ΗΠΑ ζητάνε από το Ιράν να σταματήσει να πουλάει drones στη Μόσχα

Οι ΗΠΑ ζητάνε από το Ιράν να σταματήσει να πουλάει drones στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, Ουάσινγκτον και Ιράν προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις και να αναβιώσουν ευρύτερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράν για να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, στο πλαίσιο συζητήσεων για μια ευρύτερη προφορική συνεννόηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα ενημερωμένα για το θέμα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ανταλλακτικά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται έναν ιρανό αξιωματούχο και άλλο ένα πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

Η είδηση έρχεται ενώ η Ουάσινγκτον και το Ιράν προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις και να αναβιώσουν ευρύτερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα του Ιράν για να αποκλιμακώσει την «αυξανόμενη πυρηνική απειλή» εκ μέρους του.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα. Το Ιράν επέτρεψε σε τέσσερις κρατούμενους αμερικανούς πολίτες να τεθούν υπό κράτηση κατ’ οίκον και να βγουν από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, ενώ ένας πέμπτος βρισκόταν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την περασμένη εβδομάδα πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει πέντε κρατούμενους αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Δείτε επίσης: Η ΕΕ αντιμέτωπη με τη θεωρία του «μεγάλου στασιμοπληθωρισμού» στα τρόφιμα

Loading

Play