Οι πυρκαγιές έγιναν πρωτοσέλιδο στη Liberation: «Στη φωτιά και τη στάχτη η Μεσόγειος»

Tο σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» σχολιάζει τις φωτιές που μαίνονται σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Mεσόγειος: Στη φωτιά και τη στάχτη», είναι ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» σχολιάζοντας τις φωτιές που μαίνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Αλγερία και Κροατία.

propoli

«Οι φωτιές που έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της νότιας Ευρώπης έχουν κάνει στάχτη μεγάλες δασώδεις εκτάσεις με τους πολίτες και τις τουρίστες να απομακρύνονται άρον- άρον για προληπτικούς λόγους», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας: «Την ίδια ώρα, παρατεταμένα κύματα καύσωνα πλήττουν πολλές περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο.

«Ελλάδα, Αλγερία, Σικελία, Τουρκία, Ισπανία… Η Μεσόγειος φλέγεται»

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα αιτία είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή όπως και η έλλειψη προληπτικών μέτρων στις χώρες που εκτίθενται τακτικά σε τέτοιες τραγωδίες. «Η πύρινη κόλαση έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο πάνω από 40 ανθρώπων μέσα σε τρεις ημέρες, 34 από αυτούς στην Αλγερία» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το έδαφος της Αλγερίας έχει ξεραθεί από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ο αέρας της είναι βαρύς από τη ζέστη και τον καπνό των πυρκαγιών, οι οποίες εκπέμπουν μια σειρά από τοξικές χημικές ενώσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Η θάλασσα της Αλγερίας δεν έχει ξαναγίνει τόσο ζεστή καθώς έχει πληγεί από αυτό που πλέον αποκαλείται ”θαλάσσιος καύσωνας”». Η Πορτογαλία δεν γλίτωσε από τις φωτιές, ωστόσο η πυρκαγιά που πλησιάζει τη Λισαβόνα φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η σφοδρότητα του καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη εδώ και πάνω από ένα μήνα είναι η αιτία αυτών των καταστροφών.

«Οι πυρκαγιές συνεχίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου, κυρίως στην Ελλάδα με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να τιθασεύσουν τις φλόγες σε Ρόδο, Εύβοια και Κέρκυρα. Οι ισχυρές ριπές ανέμου που αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις φωτιές. Στη Σικελία, το Παλέρμο εξακολουθεί να απειλείται από τις φλόγες», αναφέρει το δημοσίευμα. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Le Monde» γράφει ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, συνολικά 90 πυρκαγιές κι ότι οι Έλληνες έχουν βιώσει τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα στην ιστορία της με τον υδράργυρο να δείχνει πάνω από 40 Βαθμούς Κελσίου επί αρκετές ημέρες.

«Εξήντα φωτιές έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα», όπως επισημαίνει το γαλλικό δημοσίευμα.

Δείτε επίσης: Εμπορικό κέντρο στην Αίγυπτο καταστράφηκε από φωτιά – Δεκάδες τραυματίες

Loading