Οι σχέσεις του Μπενίν με την Καραϊβική ενισχύονται, συζητήσεις για στρατό στην Αϊτή

Οι σχέσεις του Μπενίν με την Καραϊβική ενισχύονται, συζητήσεις για στρατό στην Αϊτή

Το Μπενίν φιλοξένησε χθες Τετάρτη τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, όπως και αυτής στο πεδίο της ασφάλειας με τα κράτη της περιοχής αυτής.

Κατά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου εθίγησαν «τρεις σημαντικές θεματικές», εξήγησε στον Τύπο ο επικεφαλής της διπλωματίας της αφρικανικής χώρας Ολεσεγκούν Μπακαρί: «τα ζητήματα του πολιτισμού, διότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με αυτή την περιοχή του κόσμου», «τα οικονομικά ζητήματα» και «τα ζητήματα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Ως προς αυτό το τελευταίο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπενίν Μπακαρί σημείωσε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις» για το ενδεχόμενο «να σταλούν στρατιωτικοί» για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της ασφάλειας «στην αδελφή Δημοκρατία της Αϊτής», η οποία σαρώνεται από τη βία των συμμοριών και βιώνει πολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προχθές Τρίτη, τουλάχιστον 5.601 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της δράσης των συμμοριών στην Αϊτή το 2024, ή αλλιώς κάπου 1.000 περισσότεροι από ό,τι το 2023.

«Για όλους τους μαύρους του κόσμου, η Αϊτή είναι συμβολική, είναι η πρώτη μαύρη δημοκρατία του κόσμου, άρα αν πέσει η Αϊτή, πέφτουμε όλοι οι μαύροι», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής.

«Κάναμε εντατικές συζητήσεις για το πώς θα ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς μέσω αμοιβαίων επενδύσεων», στα πεδία «του τουρισμού, της αγροτικής μεταμόρφωσης, της εκβιομηχάνισης, της συνδεσιμότητας», είπε ακόμη ο κ. Μπακαρί.

Στην τελική ανακοίνωση της συνόδου αναφέρεται πως οι υπουργοί, έχοντας συναίσθηση της ανάγκης να μιλούν με ενιαία φωνή σε διεθνές επίπεδο, συμφώνησαν να «συντονίσουν τις θέσεις τους στα πολυμερή φόρα, ιδίως στον ΟΗΕ». Αναφέρεται ακόμη πως θέλουν να προωθήσουν τη συνεργασία χωρών του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου.

Συμφωνήθηκε επίσης να διευκολυνθούν τα ταξίδια τουριστών, ειδικά σε τόπους «μνήμης», οι οποίοι συνδέονται με το εμπόριο σκλάβων των προηγούμενων αιώνων.

Στη σύνοδο του Κοτονού συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ των οκτώ από τις 15 χώρες μέλη της CARICOM (εκπροσωπήθηκαν η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Μπαχάμες, η Γρενάδα, το Σουρινάμ, η Τζαμάικα, τα Μπαρμπάντος, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα).

Loading

Play