Οι συριακές πλευρές συμφωνούν στο πρόγραμμα για την επόμενη συνεδρίασή τους στις 25 Ιανουαρίου

Οι συριακές πλευρές συμφωνούν στο πρόγραμμα για την επόμενη συνεδρίασή τους στις 25 Ιανουαρίου

Οι συριακές πλευρές συμφώνησαν σε μια ημερομηνία — την 25η Ιανουαρίου — και σε ένα πρόγραμμα για την επόμενη συνεδρίασή τους στη Γενεύη με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σε θεση να σας ενημερώσω ότι η επιτροπή κατέληξε τώρα σε συμφωνία — και πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που κατάφεραν να το πράξουν — συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και σε μια ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση”, δήλωσε ο Γκέιρ Πέντερσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, επειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών.

Η Συνταγματική Επιτροπή αποτελείται από 45 μέλη — που εκπροσωπούν εξίσου την κυβέρνηση της Δαμασκού, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών — και συνεδρίασε τη Δευτέρα για τέταρτη φορά από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι συνομιλίες στην επόμενη συνεδρίαση “θα αφορούν τις συνταγματικές αρχές ή στις βασικές αρχές του Συντάγματος”, εξηγησε ο Πέντερσεν.

Αρμόδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2012, η Συνταγματική Επιτροπή συγκροτηθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και συνεδρίασε για πρώτη φορά ένα μήνα αργότερα.

Βαθιές διαφωνίες μεταξύ των κύριων πρωταγωνιστών αλλά και η πανδημία της Covid-19 επιβράδυνσαν τον ρυθμό των συνεδριάσεων.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνεται στο ψήφισμα 2254, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει επίσης τη διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι αυτή η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρα ήδη περισσότερoυς από 380.000 νεκρούς από το 2011.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία προόδου ή τη βραδύτητα ο Πέντερσεν τόνισε ότι “αυτή η επιτροπή είναι σημαντική. Μπορεί να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη και μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Επειτα από 10 χρόνια σύγκρουσης, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η διαδικασία αυτή είναι αργή και δύσκολη”.

©Πηγή: amna.gr

Loading