Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εάν θα εφαρμόσουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά δύο μελών της ισραηλινής ηγεσίας και ενός διοικητή της Χαμάς, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του μέχρι πρότινος ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του αρχηγού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμη είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν έχει προσκαλέσει τον Νετανιάχου να επισκεφθεί τη χώρα του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκεί δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο για συμμετοχή σε συμπόσιο ισραηλινών και παλαιστίνιων ακτιβιστών για την ειρήνη, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε: Δεν είναι προαιρετικό να τηρούνται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Καταστατικό της Ρώμης. Οι ίδιες υποχρεώσεις ισχύουν και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ.
Η απόφαση του ΔΠΔ έχει απορριφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει το διεθνές δικαστήριο «αντισημιτικό». Ο Μπορέλ δήλωσε: «Κατηγορούμαι για αντισημιτισμό κάθε φορά που διαφωνώ με την πολιτική μιας ισραηλινής κυβέρνησης». Είναι δικαίωμα του καθενός να επικρίνει τις αποφάσεις των ισραηλινών κυβερνήσεων χωρίς να αντιμετωπίζει κατηγορίες για αντισημιτισμό.