Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται σε αυθαίρετες και συνεχόμενες κρατήσεις, καθώς και σε περιορισμούς σε συνθήκες απομόνωσης για Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές αρχές από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
Η έκθεση περιλαμβάνει καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές απάνθρωπης, ταπεινωτικής και βάναυσης μεταχείρισης, που αφορούν και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανδρών.
Μαρτυρίες από ομήρους που συλήφθηκαν από τη Χαμάς και άλλες Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρουν αποτρόπαιες συνθήκες, όπως στέρηση τροφής και νερού, άσχημες συνθήκες υγιεινής, αλλά και έλλειψη καθαρού αέρα και ηλιακού φωτός.
Ορισμένοι περιέγραψαν ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς κατά την μεταφορά τους, είδαν άλλους κρατούμενους να χτυπιούνται, ενώ ορισμένοι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπεία με ράμματα χωρίς αναισθησία.
Από τις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, γυναικόπαιδων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μαχητών που συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, συνήθως με χειροπέδες και καλυμμένα μάτια.
Στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ, χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες χωρίς να έχει κοινοποιηθεί ο λόγος κράτησης ή να τους έχει δοθεί δικαίωμα νομικής υποστήριξης, όπως καταγράφεται στην έκθεση.
Οι μαρτυρίες που συλλέγονται από το γραφείο μου και άλλες οντότητες καταδεικνύουν μια σειρά αποτρόπαιων ενεργειών, όπως εικονικός πνιγμός και απελευθέρωση σκύλων κατά των κρατουμένων, που αποτελούν προφανείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Φόλκερ Τουρκ.
Τουλάχιστον 53 κρατούμενοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ισραηλινών κρατήσεων από την 7η Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιουνίου.
Ο Τουρκ κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός και να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια σχετικά με τυχόν παραβιάσεις.
Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν υπό κράτηση στη Γάζα. Επιπλέον, ζήτησε άμεσες, πλήρεις, ανεξάρτητες και διαφανείς έρευνες για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, υποδεικνύοντας ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα μαζί με τις οικογένειές τους να έχουν το δικαίωμα σε αποζημιώσεις.