ΟΗΕ: Έκκληση για τη συγκέντρωση 4,3 δισ. δολ. προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη

ΟΗΕ: Έκκληση για τη συγκέντρωση 4,3 δισ. δολ. προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη

Για την πιο φτωχή χώρα της Αραβικής Χερσονήσου που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2014, ζήτησε ο ΟΗΕ 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφέρει βοήθεια φέτος σε 17 εκατομμύρια ανθρώπους

Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται, όπως και οι τιμές των πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε από τους δωρητές να αποδεσμεύσουν «σχεδόν 4,3 δισεκ. δολάρια» προκειμένου να βοηθηθούν 17,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη.

Έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια πολέμου περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ασθένειες και άλλους κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι βασικές υπηρεσίες και η οικονομία της χώρας καταρρέουν, ενώ οι οργανώσεις αρωγής έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν ή να αναστείλουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, αλλά και άλλης ζωτικής σημασίας βοήθειας λόγω της έλλειψης πόρων.

Ο ΟΗΕ συγκέντρωσε το 2020 λίγα περισσότερα από τα μισά από τα 3,4 δισεκ. δολάρια που χρειαζόταν, ενώ πέρυσι οι δωρητές του προσέφεραν 2,3 δισεκ. δολάρια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αν δεν λάβει σημαντική, νέα χρηματοδότηση θα επικρατήσει στην Υεμένη επισιτιστική ανασφάλεια και ακολούθως λιμός.

«Σήμερα ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για να αναζωογονήσουμε την αλυσίδα ανεφοδιασμού των διατροφικών προϊόντων, να εφοδιάσουμε τα κέντρα υγείας, να προσφέρουμε κατάλυμα στους εκτοπισμένους και να δηλώσουμε στους κατοίκους της Υεμένης ότι δεν τους ξεχνάμε», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Αν δεν υπάρξει άμεση παροχή χρημάτων, σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πλέον πόσιμο νερό.

Εξάλλου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 161.000 άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι σύντομα «με καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ «συνολικά 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα από αυτό το τελικό στάδιο της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, προειδοποίησε ο Γκρίφιθς.

«Αυτό το ποσοστό μας κάνει να λέμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου έχουν αυξηθεί οι τιμές των σιτηρών.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, περίπου το ένα τρίτο του σιταριού που χρησιμοποιείται στην Υεμένη προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading