Αναφορά του ΟΗΕ για την επιστροφή Σύρων προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Περισσότεροι από 200.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους από την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, πριν από την επίσκεψη του Υπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, στην περιοχή. Ανάμεσα στις 8 Δεκεμβρίου 2024 και τις 16 Ιανουαρίου 2025, περίπου 195.200 Σύροι είχαν επιστρέψει στη χώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλίπο Γκράντι. Σύντομα, θα επισκεφθεί τη Συρία και τις γειτονικές χώρες καθώς η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ενισχύει την υποστήριξή της προς τους επαναπατρισθέντες και τις κοινότητες υποδοχής.
Πολλοί Σύροι είχαν καταφύγει στο Λίβανο εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών και επέστρεψαν στην πατρίδα τους πριν από την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μπροστά από την προέλαση των δυνάμεων της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Από το 2011, εκατομμύρια Σύροι έχουν φύγει από τη χώρα, διαφεύγοντας από τον εμφύλιο πόλεμο και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές ή πιο απομακρυσμένες χώρες.
Ο προσωρινός ηγέτης της Συρίας, Μοχάμεντ Αλ Τζολάνι, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, ότι η Δαμασκός θα υποδεχθεί την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Επίσης, ο Αλ Τζολάνι σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει πλέον δικαιολογία για να παραμείνει στη νεκρή ζώνη.
Το Ισραήλ δικαιολογεί την κατοχή συριακού εδάφους ως προσωρινή και αναγκαία, επικαλούμενο τον φόβο ότι η περιοχή θα περιέλθει σε λάθος χέρια εν μέσω της αστάθειας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Παρότι ο Αλ Τζολάνι εμφανίστηκε να υιοθετεί έναν σκληρότερο τόνο απέναντι στις ισραηλινές ενέργειες, η οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ δεν έχει σχολιάσει τις τελευταίες επιθέσεις κατά στρατιωτικών αξιωματούχων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr