ΟΗΕ: «Η πανδημία παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας»

ΟΗΕ: «Η πανδημία παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας»

“Η πανδημία της Covid-19 παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και μπορεί ακόμη να επιταχύνει τη μεταφορά δεξιοτήτων προς την Ασία”, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι ότι οι δαπάνες και οι πόροι χρηματοδότησης της καινοτομίας, καταρρέουν τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία γνωρίζει συρρίκνωση”, δήλωσε ο Φράνσις Γκάρι, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (OMPI), κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Τελειώνουν οι πηγές χρηματοδότησης

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση της έκτασης της πτώσης των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη που προκάλεσε η πανδημία, “αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι πηγές χρηματοδότησης της καινοτομίας εξαντλούνται παντού στον κόσμο”, υπογράμμισε ο Γκάρι υπενθυμίζοντας ότι το 2018, οι δαπάνες στην έρευνα και στην ανάπτυξη είχαν αυξηθεί κατά 5,2% πολύ παραπάνω από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ”.

Ωστόσο, όλος ο κόσμος δεν είναι ίσος ενώπιον αυτής της μείωσης της χρηματοδότησης και για τον επικεφαλής του OMPI, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι start-ups, είναι αυτές που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα και αυτές που έχουν εγκατασταθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Έκκληση στις κυβερνήσεις για επενδύσεις

“Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες”, σχολίασε, απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην καινοτομία, για την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε ο Covid-19 και για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη.

Η κατάταξη των πιο καινοτόμων χωρών

Ο Γκάρι αποκάλυψε επίσης την κατάταξη για το 2020 των πιο καινοτόμων χωρών, στην οποία την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία για 10η συνεχή χρονιά. Παρότι οι κορυφαίες χώρες της λίστας — που καταρτίστηκε πριν από την πανδημία με τη βοήθεια του αμερικανικού Πανεπιστημίου Cornell και της Εμπορικής Σχολής INSEAD — δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου , αυτή η τελευταία δείχνει τουλάχιστον μια ανάπτυξη των χωρών της Ασίας, κυρίως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ. Οι χώρες αυτές σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι σήμερα και οι τέσσερις ανάμεσα στις 50 πρώτες.

Η Κίνα κατατάσσεται στο εξής στην 14η θέση

Παρότι η πανδημία αναστάτωσε τα πάντα και θολώνει τις τάσεις που σκιαγραφούνται, ο Γκάρι εξέφρασε “μια συντηρητική πρόβλεψη, ότι η κινητικότητα προς την Ασία μπορεί να είναι μια από τις τάσεις που επιταχύνεται από την πανδημία”.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play