Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη εντός των επόμενων 12 μηνών και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ, με ένα ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό και ήδη καταγγέλθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 43 αποχές, και απαιτεί από το Ισραήλ να βάλει τέλος χωρίς καθυστέρηση στην αθέμιτη παρουσία του στα παλαιστινιακά εδάφη. Το ψήφισμα που ήταν υπό συζήτηση από την Τρίτη μεταξύ των 193 μελών του Οργανισμού, ήταν επακόλουθο της γνωμοδότησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο τον Ιούλιο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ υποχρεούται «να την τερματίσει (…) το συντομότερο δυνατόν».
Η Γενική Συνέλευση «αξιώνει» επίσης την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσουν οι νέοι εποικισμοί, να επιστραφούν τα εδάφη και οι ιδιοκτησίες που έχουν κατασχεθεί και μιλά για την πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Το ψήφισμα ζητά από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να λάβουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές προϊόντων από τους εβραϊκούς οικισμούς και η παράδοση όπλων στο Ισραήλ. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ κάλεσε τις χώρες μέλη «να επιλέξουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και να στηρίξουν το ψήφισμα.
Μολονότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, το Ισραήλ έσπευσε να καταγγείλει αυτό το κείμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως «ντροπιαστική απόφαση». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επισήμανε ότι η απόφαση «ενθαρρύνει την τρομοκρατία και βλάπτει τις πιθανότητες για ειρήνη».
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ κατήγγειλε επίσης «την εμπρηστική διατύπωση» του κειμένου, τονίζοντας ότι «το μεροληπτικό ψήφισμα» δεν προωθεί τη λύση των δύο κρατών.