ΟΗΕ: Κάλεσμα στους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση απασχόλησης γυναικών σε ΜΚΟ

ΟΗΕ: Κάλεσμα στους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση απασχόλησης γυναικών σε ΜΚΟ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ασκούν την εξουσία στο Αφγανιστάν, να ανακαλέσουν την απαγόρευση που αφορά την απασχόληση των γυναικών σε ΜΚΟ, δηλώνοντας «βαθιά» ανήσυχος από αυτήν την πρόσφατη ανακοίνωση.

Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες έχουν σταδιακά εκδιωχθεί από τη δημόσια ζωή, με τον ΟΗΕ να αναφέρεται σε «έμφυλο απάρτχάιντ».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ ανέφερε ότι σε επιστολή που στάλθηκε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομίας των Ταλιμπάν έδωσε εντολή σε εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ να συμμορφωθούν με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια και που τους απαγορεύει να απασχολούν Αφγανές.

Ο Τουρκ τόνισε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να προοδεύσει -πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά- αποκλείοντας τον μισό πληθυσμό της από τη δημόσια ζωή» και κάλεσε τις ντε φάκτο αρχές να αλλάξουν κατεύθυνση για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει δεινή, με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού να ζει σε καθεστώς φτώχειας. Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή ζωτικής βοήθειας και αυτή η απαγόρευση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια που λαμβάνει ο πληθυσμός.

Ο Τουρκ εξέφρασε επίσης την ανάγκη να καταργηθούν όλα τα μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, στην εργασία και στις δημόσιες υπηρεσίες, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στη νομοθεσία.

Αυτή τη στιγμή, οι Αφγανές αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην εκπαίδευση και την ελευθερία κίνησης, καθώς δεν μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς συνοδό.

Επιπλέον, πρόσφατος νόμος τους απαγορεύει να τραγουδούν ή να απαγγέλλουν ποίηση, ενώ η κυβέρνηση των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι ο ισλαμικός νόμος «εγγυάται» τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών του Αφγανιστάν.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, και οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τις συνέπειες των περιορισμών αυτών.

Loading

Play