Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο εξέφρασε χθες η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις. Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εντατικοποιεί το πρόγραμμα της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, τόνισε η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να εντείνει τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.
Η κυρία ΝτιΚάρλο επισήμανε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η διπλωματία παραμένει ο μοναδικός δρόμος για τη διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Χαιρέτισε τις προσφορές που έγιναν για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα εργάζεται προς την κατεύθυνση της απόκτησης νέων στρατιωτικών δυνατοτήτων, στο πλαίσιο ενός πενταετούς πλάνου που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2021. Υπογραμμίζεται ότι το 2024 προχώρησε σε εκτοξεύσεις διηπειρωτικών, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για λειτουργία δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στην Κανγκσόν.
Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα επιχείρησε να εκτοξεύσει δορυφόρο στρατιωτικής αναγνώρισης και παρουσίασε νέα οπλικά συστήματα σε έκθεση, παραβιάζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κυρία ΝτιΚάρλο δήλωσε ότι “η απροκάλυπτη επίδειξη” των οπλικών συστημάτων δείχνει πως η Βόρεια Κορέα δεν επιβραδύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων.
Αναφορικά με την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΝτιΚάρλο τόνισε τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τις πληροφορίες για μεταφορές πυρομαχικών, αν και αυτές δεν έχουν επαληθευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Βόρεια Κορέα υποχρεούται να σταματήσει κάθε εξαγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού, ενώ η τήρηση των κυρώσεων είναι απαραίτητη. Πληροφορίες αναφέρουν δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιταχύνει την επιστροφή της αποστολής του ΟΗΕ για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ