Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια
«Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα» και ελάχιστες – σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες – περνούν τα σύνορα για να φθάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα, υπογραμμίζει η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τα μη ασφαλή καταφύγια και την έλλειψη καθαρού νερού, οι πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο λιμοκτονίας», προειδοποίησε.
«Όχι» στη δημιουργία μονομερώς «ζωνών ασφαλείας» στη Γάζα
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ δήλωσαν σήμερα ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών.
«Καμία ”ασφαλής ζώνη” δεν είναι πραγματικά ασφαλής όταν ανακοινώνεται μονομερώς ή επιβάλλεται από την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση που υπογράφεται από έντεκα υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Μεταξύ αυτών είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς, η Σίντι Μακέιν του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η ανακοίνωση υπογράφεται επίσης από ορισμένες μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως είναι οι CARE International και Save the Children.
«Ως υπεύθυνοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, η θέση μας είναι σαφής: δεν θα συμμετάσχουμε στη δημιουργία καμίας ασφαλούς ζώνης στη Γάζα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, αν δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια και (την κάλυψη) βασικών αναγκών και αν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που θα επιβλέπει την εφαρμογή της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη από τους αμάχους που βρίσκονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι προτάσεις για τη μονομερή δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Γάζα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ζημιά στους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και απωλειών ζωής σε μεγάλη κλίμακα. Για αυτό πρέπει να απορριφθούν», πρόσθεσαν.
Οι αξιωματούχοι και οι ΜΚΟ εξηγούν επίσης ότι, κατά την άποψή τους, η συγκέντρωση αμάχων σε τέτοιες ζώνες μπορεί να «αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων» και επομένως τον αριθμό των θυμάτων.
Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες