ΟΗΕ: Παρατείνονται για έναν χρόνο οι κυρώσεις στο Σουδάν

ΟΗΕ: Παρατείνονται για έναν χρόνο οι κυρώσεις στο Σουδάν

Με 13 ψήφους υπέρ και δυο αποχές αποφασίστηκε η παράταση των κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Τετάρτη με ψηφοφορία του την ανανέωση για άλλον έναν χρόνο του καθεστώτος των κυρώσεων που επιβάλλονται στο Σουδάν από το 2005 και το ξέσπασμα της σύρραξης στο Νταρφούρ, αν και Ρωσία και Κίνα απείχαν.

Με 13 ψήφους υπέρ και δυο αποχές, το Συμβούλιο Ασφαλείας «αποφασίζει να παρατείνει ως τη 12η Μαρτίου 2024 την εντολή του συμβουλίου ειδικών που είχε ονομαστεί αρχικά, δυνάμει της απόφασης 1591 του 2005», που παρατείνεται εδώ και 18 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα απόφαση 2676.

Διάφορες ομάδες ειδικών είναι επιφορτισμένες από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβλέπουν την εφαρμογή των εμπάργκο όπλων και των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος διαφόρων κρατών σε κατάσταση κρίσης ή σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Ρωσία απείχε χθες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, που ταξίδεψε στο Χαρτούμ στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε υποσχεθεί πως θα υποστήριζε την έκκληση του Σουδάν να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη δράση της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στην Αφρική για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατικής» απειλής.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι κατηγόρησε «τις ΗΠΑ» ότι αποφάσισαν «να επιβάλουν την ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιούνται σαν τιμωρητικά μέτρα».

Παρομοίως, ο αντιπρόσωπος της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ είπε πως η χώρα του απείχε καθώς θεωρεί τις κυρώσεις «ξεπερασμένες», κρίνει πως «θα έπρεπε να αρθούν υπό το φως της βελτίωσης των συνθηκών στο πεδίο» — στο Νταρφούρ.

Στο Σουδάν επιβλήθηκε σειρά κυρώσεων και εμπάργκο όπλων το 2005, εν μέσω της σύρραξης στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά).

Η οικονομία της μεγάλης χώρας της ανατολικής Αφρικής, από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία και μαρασμό εξαιτίας των πολυετών κυρώσεων, ειδικά των αμερικανικών, σε βάρος του Όμαρ Ελ Μπασίρ.

Η παρένθεση της δημοκρατικής μετάβασης μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασίρ έφερε ελπίδες: το 2020, η Ουάσιγκτον απέσυρε το Σουδάν από τον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και η διεθνής βοήθεια επέστρεψε, με την αξία της να φθάνει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Όμως το πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε την 25η Οκτωβρίου 2021 ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διέκοψε την πολιτική μετάβαση και η διεθνής βοήθεια σταμάτησε και δεν αναμένεται να ξαναρχίσει να χορηγείται παρά μετά την επιστροφή πολιτών στην εξουσία.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Μετάλλια για την Ημέρα της Γυναίκας απένειμε ο Πούτιν

Loading

Play