Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χθες Δευτέρα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσουν την εκεχειρία η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας με έδρα τη Νέα Υόρκη συζήτησε σχετικά με την κατάσταση σε αυτή την ορεινή περιοχή, όπου οι συγκρούσεις που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου συντάχθηκαν με την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τηρηθεί η εκεχειρία.
“ Όλος ο κόσμος έλεγε το ίδιο: η κατάσταση είναι άσχημη και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν και να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα για εκεχειρία”, είπαν διπλωμάτες.
Η Ρωσία, η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου, εργάζεται πάνω σε μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.
Το κείμενο, στο περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα τα μέλη του Συμβουλίου, αναμένεται να παροτρύνει επίσης την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ – στην οποία συμπροεδρεύουν Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή, που ιδρύθηκε το 1992, έχει στόχο την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν σιίτες τουρκόφωνοι, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους. Εκεχειρία, η οποία διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται γενικά το 1994.
Η “ ανθρωπιστική εκεχειρία” η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή παραμένει νεκρό γράμμα και Αρμένιοι και Αζέροι αλληλοκατηγορήθηκαν για νέες επιθέσεις χθες Δευτέρα το πρωί.
Μια πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου, δεν τηρήθηκε ποτέ.
Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 4 αποφάσεις για τη σύγκρουση αυτή από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Οι τρέχουσες συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή από το 2016· εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.
ΕΜ