Οίκος Christie’s: 2,9 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε το αντίγραφο της Μόνα Λίζα

Οίκος Christie’s: 2,9 εκατομμύρια ευρώ πουλήθηκε το αντίγραφο της Μόνα Λίζα

Το διάσημο αντίγραφο της «Μόνα Λίζα του Χέκινγκ», πουλήθηκε έναντι 2,9 εκατομμυρίων ευρώ σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Christie’s. – Ο ιδιοκτήτης του περίφημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, επέμενε για χρόνια ότι είναι το αυθεντικό έργο του ιδιοφυούς καλλιτέχνη.

Ένδειξη της γοητείας που συνεχίζει να ασκεί η Τζοκόντα που εκτίθεται στο Λούβρο, το αντίγραφό της του 17ου αιώνα διεκδικήθηκε από 14 συλλέκτες και ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική τιμή εκκίνησης.

Ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε τη δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα και εκτιμούσε ότι η τιμή θα κυμαινόταν γύρω στα 200.000-300.000 ευρώ.

Ο πίνακας έγινε πρώτο θέμα σε εφημερίδες και ραδιόφωνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αφού τον αγόρασε ο Ρέιμοντ Χέκινγκ, από έναν παλαιοπώλη στη Νίκαια της Γαλλίας, τη δεκαετία του 1960.

Ο συλλέκτης υπερασπίστηκε με πάθος την αυθεντικότητα του έργου, αμφισβητώντας τους ιστορικούς τέχνης.

Μάλιστα, θεωρούσε ότι ο πίνακας που εκτίθεται στο Λούβρο είναι το αντίγραφο και απαιτούσε από το μουσείο να αποδείξει ότι ο Ντα Βίντσι ήταν πράγματι ο ζωγράφος που τον φιλοτέχνησε.

Ο Χέκινγκ πίστευε ακράδαντα ότι είχε στην κατοχή του το αυθεντικό έργο. Θεωρούσε ότι ο πίνακας που είχε επιστραφεί στο Λούβρο το 1914, τρία χρόνια μετά την κλοπή του από τον Ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια, ήταν πλαστός.

Μετά τον θάνατο του Ρέιμοντ Χέκινγκ το 1977, ο πίνακας παρέμεινε στην κατοχή της οικογένειάς του.

Στη συλλογή του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας εντάχθηκε η Μόνα Λίζα λίγο μετά το 1517.

Από τις αρχές του 17ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν πολλά αντίγραφα του έργου, μεταξύ των οποίων και εκείνο που είχε αγοράσει ο Χέκινγκ.

Δείτε επίσης: 480.000 ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία η Μόνα Λίζα του Invader, που είχε φιλοτεχνηθεί από κύβους Ρούμπικ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading