Όλαφ Σολτς: «Ανοικοδομούμε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της ΕΕ»

Όλαφ Σολτς: «Ανοικοδομούμε ένα μελλοντικό κράτος-μέλος της ΕΕ»

«Η καλύτερη ανασυγκρότηση είναι αυτή που δεν χρειάζεται να γίνει», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και υποσχέθηκε ευρεία και μακροπρόθεσμη δέσμευση της Γερμανίας για τη στήριξη των υποδομών της Ουκρανίας. «Πρόκειται για την ανοικοδόμηση ενός μελλοντικού κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ανοίγοντας νωρίτερα τη διεθνή «Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βερολίνο.

Ο Όλαφ Σολτς ανέδειξε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας ζητώντας από τους συμμάχους «να βοηθήσουν με ό,τι μπορούν» και υποσχέθηκε να κάνει «εκστρατεία» στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, στην Ιταλία, προκειμένου να πείσει τους εταίρους του να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση των υποδομών της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου. «Πρόκειται για την ανοικοδόμηση ενός μελλοντικού κράτους της ΕΕ. Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο καγκελάριος και επισήμανε ότι, παρά τις ρωσικές επιθέσεις, η Ουκρανία διατηρεί μεγάλες δυνατότητες στη γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο υδρογόνο, αλλά και σε αναδυόμενους τομείς όπως η ψηφιοποίηση και η πληροφορική, οι εξοπλισμοί, η τεχνολογία υγείας και τα φαρμακευτικά προϊόντα. «Ανοικοδομούμε την Ουκρανία, πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη, πιο πλούσια από πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Σολτς, εκτιμά ότι απαιτούνται περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας σε ορίζοντα δέκα ετών και κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις επενδύσεις. «Είναι ευκαιρία και για τον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένης της κλίμακας για την οποία μιλάμε, πρέπει να υπάρξει και ιδιωτικό κεφάλαιο», πρόσθεσε. Εκατοντάδες γερμανικές εταιρίες εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, με περίπου 35.000 εργαζόμενους μόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνέχισε ο Όλαφ Σολτς και υπογράμμισε ότι, παρά τον πόλεμο, δεν υπήρξε εκροή γερμανικών επενδύσεων. Αντιθέτως, ο όγκος του εμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή. «Όλα αυτά μου δείχνουν ότι η οικονομία κατανοεί τις δυνατότητες της χώρας», δήλωσε.

Στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας συμμετέχουν περίπου 2000 άτομα, με αντιπροσωπείες από 60 χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Όπως διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν πρόκειται για διάσκεψη χορηγών για τη συλλογή χρημάτων, αλλά για τη δικτύωση των σχετικών παικτών από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους διεθνείς οργανισμούς, με στόχο να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση των επιχειρήσεων και την εκπαίδευση εξειδικευμένων εργαζόμενων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading