Ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς

Ομιλία του Απόστολου Τζιτζικώστα στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας πραγματοποίησε ομιλία στο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας και είχε συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και τον δήμαρχο Λισαβόνας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Στην ομιλία του, ανέλυσε τις προτεραιότητες και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς του χαρτοφυλακίου του.

«Κορυφαίες προτεραιότητές μου για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η ασφάλεια», επισήμανε ο Επίτροπος. «Εν μέσω μεγάλων προκλήσεων, οι μεταφορές είναι φάρος σταθερότητας και μοχλός για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης», είπε. Πρόσθεσε ότι «Μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιάσουμε τη Συμφωνία για τη Βιομηχανία, με στόχο την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως κόμβου μεταποίησης, με καλές συνθήκες εργασίας και με έμφαση στην κοινωνική προστασία».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην έναρξη του διαλόγου για την αυτοκινητοβιομηχανία, τονίζοντας την παραγωγή μηδενικών ρύπων από την Ευρώπη και την Palmela. Υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στο Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου. «Προτεραιότητά μου είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τη στήριξη επενδύσεων» σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση του Σχεδίου Ανταγωνιστικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, που θέτει τις κεντρικές κατευθύνσεις για την επόμενη πενταετία, εν μέσω τεράστιων επενδυτικών αναγκών στις μεταφορές.

Σχετικά με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «βασικός στόχος είναι η καλύτερη σύνδεση των ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών με τους λιμένες και τον ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο». Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία, που αναγνωρίζεται ως σημείο εκκίνησης για τον Ατλαντικό διάδρομο. «Η σύνδεση των πόλεων με σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας αποτελεί επίσης κομβική προτεραιότητα μας» συμπλήρωσε.

Ο Επίτροπος σχεδιάζει να υποβάλει φέτος πρόταση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, επενδύοντας στην υποστήριξη της Πορτογαλίας για έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που θα στηρίζει τα διασυνοριακά έργα μεταφορών.

Αναφορικά με τον τουρισμό, τόνισε ότι «ο τουρισμός είναι οικονομικός και αναπτυξιακός πυλώνας για την Πορτογαλία». Ανυπομονεί να συνεργαστεί με την πορτογαλική κυβέρνηση για να διασφαλίσουν βιώσιμες μορφές τουρισμού που σέβονται τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στη Λισαβόνα, ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας της Πορτογαλίας Pedro Reis, τον υπουργό Υποδομών και Στέγασης Miguel Pinto Luz, τον υπουργό Επικρατείας και υπουργό Εξωτερικών Paulo Rangel, καθώς και με τον δήμαρχο Λισαβόνας Carlos Moedas.

Loading

Play