Πριν από λίγες ημέρες, μια είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί, ακόμη και οι πιο πλούσιοι, ζουν λιγότερο από τους Ευρωπαίους. Βασική συντάκτρια της μελέτης είναι η Ελληνίδα καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Brown, Ειρήνη Παπανικόλα, γνωστή για την έρευνά της σχετικά με τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπανικόλα αναλύει τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων συστημάτων υγείας, τα προβλήματα που χρήζουν επίλυσης και την άποψή της για το ελληνικό σύστημα υγείας.
Μέσα από τη συγκριτική μελέτη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, η κ. Παπανικόλα προσπαθεί να κατανοήσει τι λειτουργεί καλύτερα και πώς μπορούν οι χώρες να διδαχθούν η μία από την άλλη, με στόχο όλοι μαζί να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα και να μειώσουν το κόστος.
Η Ειρήνη Παπανικόλα έχει πλούσιο βιογραφικό, καθώς έχει συνεργαστεί με το London School of Economics και το Χάρβαρντ, ενώ είχε ρόλο συμβούλου σε οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα. Γεννημένη στις ΗΠΑ από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αθήνα και συνέχισε με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η κ. Παπανικόλα επισημαίνει ότι τα περισσότερα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως την αύξηση του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και τις υπηρεσίες υγείας, και να προσαρμοστούν στις νέες κρίσεις.
Το μυστικό για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας, σύμφωνα με την κ. Παπανικόλα, είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από κοινού. Όπως δηλώνει, «το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα όραμα για το τι θέλει να πετύχει το σύστημα υγείας».
Ερωτηθείσα για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα, αναφέρει ότι η χώρα έχει πολλούς ικανούς γιατρούς και έναν ιστορικά υγιή πληθυσμό, αλλά τα προβλήματα, όπως η γήρανση και η παχυσαρκία, απαιτούν άμεσες μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ότι η καλή στρατηγική του ΕΟΠΥΥ είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αν και η χώρα χρειάζεται σταθερότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αναφορικά με την πρόσφατη μελέτη που αποκαλύπτει υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Αμερική σε σχέση με την Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι οι διαφορές στα συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την ανάλυση των αιτίων και των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η κ. Παπανικόλα τονίζει την ανάγκη για αναγνώριση των κοινών προβλημάτων μεταξύ των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως και την προώθηση της συνεργασίας για την επίλυση των κρίσεων που αντιμετωπίζουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ