Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται σε έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, καθώς οι ηγέτες της προετοιμάζονται για μια κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με την επιβολή ή όχι δασμών στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, προειδοποίησε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σήμερα για την επιβολή ή μη δασμών έως και 45% στα εισαγόμενα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα για τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια από τις πιο γνωστές εμπορικές υποθέσεις της ένωσης. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο το Πεκίνο να προβεί σε αντίποινα.
Αφού απείχε από μια πρώτη μη δεσμευτική ψηφοφορία τον Ιούλιο, η Γερμανία, ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας και η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, θα ψηφίσει κατά της επιβολής δασμών από την ΕΕ, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
«Αυτό που μας βάζουν να κάνουμε τώρα, ή αυτό που θέλει να κάνει η ΕΕ, είναι ένας οικονομικός ψυχρός πόλεμος», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, αναφερόμενος στους προτεινόμενους δασμούς της ΕΕ στην Κίνα.
Ο Ορμπάν, ο οποίος ηγήθηκε προσπαθειών στην κεντρική Ευρώπη για την προσέλκυση κινεζικών εργοστασίων κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών στην Ουγγαρία, επισήμανε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να περιθωριοποιηθεί σε κανένα μπλοκ και θέλει να διατηρήσει το εμπόριο και με τις δύο πλευρές.
Επιπλέον, σημείωσε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ θα είναι πολύ δύσκολο να πωληθούν αν η παγκόσμια οικονομία χωριστεί σε δύο μπλοκ, προσθέτοντας ότι είναι ασαφές αν η Ουγγαρία μπορεί να συνεχίσει με επιτυχία τη στρατηγική της για «οικονομική ουδετερότητα».
Η ουγγρική κυβέρνηση χρειάζεται να επανεκκινήσει πρώτα την ανάπτυξη και στη συνέχεια να εστιάσει στις αυξήσεις μισθών, ώστε οι μέσες μηνιαίες αποδοχές να μπορούν να αυξηθούν σε 1 εκατομμύριο φιορίνια (σχεδόν 2.500 ευρώ) τα επόμενα 2-3 χρόνια από περίπου 600.000 φιορίνια (σχεδόν 1.500 ευρώ). Η χώρα προβλέπεται να διεξάγει βουλευτικές εκλογές το 2026.
Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι τα ανώτατα όρια στις τιμές δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υπό ακραίες συνθήκες.