Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο δεν αποτελεί εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και θεωρεί ότι υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη διαρκείας.
Η Ουκρανία εκτιμά ότι θα υπάρξει διαφάνεια στην ειρηνευτική διαδικασία μετά τις συνομιλίες του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αναμένονται αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Σιμπίχα κατά τη διάρκεια ετήσιας γεωπολιτικής συνόδου στο Νέο Δελχί.
Ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν να αποδεχτεί την πρόταση 30ήμερης εκεχειρίας, την οποία αποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συστηματικά δηλώσει ότι η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τον Πούτιν σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, με εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο και τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια να έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, κυρίαρχο ρόλο στις συνομιλίες.
Ο Σιμπίχα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ κανένα από τα εδάφη της που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
Η προσέγγισή μας: τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας, της ισχυρής διπλωματίας. Επίσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ θα μπορούσαμε να επιτύχουμε δίκαιη ειρήνη διαρκείας.
Οι ενεργειακές δομές της Ουκρανίας έχουν υπάρξει στόχος μεγάλης κλίμακας επιθέσεων της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μπλακ άουτ και να υποφέρουν από την έλλειψη θέρμανσης εκατομμύρια άνθρωποι.
Η Ουκρανία έχει απαντήσει με επιθέσεις με μη επανδρωμένα μεγάλης εμβέλειας που στοχεύουν ρωσικά διυλιστήρια, αντλιοστάσια και λιμάνια που χρησιμοποιούνται για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EPA/UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ