Ουκρανία: Έπεσε η Αβντιίβκα, υποχωρεί ο ουκρανικός στρατός

Ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή της Αβντιίβκα, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή, επομένως η απόφαση για απόσυρση λήφθηκε από τον διοικητή της περιοχής.

propoli

«Όπως προέβλεπαν διαταγές που λάβαμε, αποσυρθήκαμε από την Αβντιίβκα σε θέσεις προετοιμασμένες εκ των προτέρων», ανέφερε μέσω Telegram ο στρατηγός.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως διέταξε οι ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πόλη για να μην περικυκλωθούν.

«Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdiivka, για να αποφύγω την περικύκλωση και να διατηρήσω τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να προχωρήσω στην άμυνα σε πιο ευνοϊκές γραμμές.

Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν το στρατιωτικό τους καθήκον με αξιοπρέπεια, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να καταστρέψουν τις καλύτερες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στον εχθρό όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό.

Λαμβάνουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να διατηρήσουμε τις θέσεις μας. Η ζωή του στρατιωτικού προσωπικού είναι η υψηλότερη αξία. Θα επιστρέψουμε στην Αβντιίβκα», αναφέρει ο Ολεξάντρ Σίρσκι στο μηνυμά του.

Η Αβντιίβκα, πόλη με περίπου 34.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Μολονότι έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, εξακολουθούσαν να παραμένουν σε αυτή περίπου 900 κάτοικοι, σύμφωνα με τοπικές αρχές.

Η Μόσχα θεωρεί πως με την κατάληψή της, θα γίνει πιο δύσκολο για τους ουκρανούς να βομβαρδίζουν τη Ντανιέτσκ.

Η πόλη είχε πέσει για βραχύ χρονικό διάστημα, τον Ιούλιο του 2014, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, όμως ανακαταλήφθηκε από τον ουκρανικό στρατό που τη μετέτρεψε σε φρούριο και παρέμεινε στα χέρια του μετά την εισβολή, παρότι απέχει ελάχιστα από τη Ντανιέτσκ, πρωτεύουσα των αυτονομιστών για δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός πολλαπλασίασε τις εφόδους κατά κύματα για να καταλάβει την Αβντιίβκα από τον Οκτώβριο, παρά τις βαριές απώλειες που υφίστατο, κατάσταση που θύμιζε τη μάχη της Μπαχμούτ, της πόλης που κατέλαβαν τα στρατεύματα της Μόσχας τον Μάιο του 2023, έπειτα από 10 μήνες εχθροπραξιών με κόστος δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Δείτε επίσης: Τόσο έχει κοστίσει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην Ρωσία

Loading