Ουκρανία: Καχύποπτη η Γερμανία όσον αφορά τη στάση της Κίνας

Ουκρανία: Καχύποπτη η Γερμανία όσον αφορά τη στάση της Κίνας

Η Γερμανία διατηρεί τις αμφιβολίες της για τα 12 σημεία που έχει προτείνει η Κίνα.

Ιδιαίτερα καχύποπτη εμφανίζεται η Γερμανία ως προς τις ειρηνευτικές προθέσεις που δείχνει ότι έχει η Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τη στάση της Κίνας αφού η κυβέρνηση της χώρας διαπραγματεύεται με τη Μόσχα για την αγορά Καμικάζι – drones τα οποία θα παραδοθούν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είναι αμφίβολο το αν η Κίνα θέλει να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι καλό το ότι η Κίνα δεν είναι υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά σχολίασε ότι «λείπουν σημαντικά στοιχεία» από την πρόταση, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση η οποία μας φέρνει πιο κοντά σε μια δίκαιη ειρήνη είναι ευπρόσδεκτη. Το εάν όμως η Κίνα ως παγκόσμια δύναμη επιθυμεί να διαδραματίσει έναν τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι ακόμη αμφίβολο. Αν το εννοεί, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι μόνο με τη Μόσχα, αλλά και με το Κίεβο και να εργαστεί για την ειρήνη υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόησή του για την ανυπομονησία πολλών ανθρώπων στη Γερμανία να τελειώσει ο πόλεμος.

«Πουθενά οι άνθρωποι δεν το λαχταρούν αυτό όσο στην Ουκρανία, αλλά μια εικονική ειρήνη, η οποία θα ανταμείβει μόνο την αρπαγή γης από τον Πούτιν και θα αφήνει τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία των κατακτητών, δεν θα είναι ειρήνη. Είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο, αυτός που επιτέθηκε βάναυσα στη γειτονική χώρα και ρίχνει συνεχώς στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο», τόνισε και επαναβεβαίωσε τη βούληση της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. «Η Γερμανία δε βρίσκεται σε πόλεμο, αλλά αυτός ο πόλεμος μας αφορά», είπε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ είπε ότι είναι θετικό το ότι η Κίνα παρουσίασε προτάσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ότι δε συμφωνεί με το να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία, όπως η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λείπουν από το σχέδιο των 12 σημείων», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ και συμπλήρωσε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το Κίεβο έτσι ώστε να συζητηθεί αυτή η πρόταση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Bellevue ζήτησε μέσω βιντεοκλήσης να μη σταματήσει να παρέχεται στήριξη στη χώρα του, ενώ τόνισε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία «είναι σε θέση να βάλει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα εντός του έτους». Τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θα τολμήσει νέα επίθεση, εάν γνωρίζει ότι ο ελεύθερος κόσμος είναι αρκετά αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ελευθερία του».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επίσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε με αφορμή τη σημερινή μέρα ότι πρόκειται για μια αποτυχία του Πούτιν ο οποίος «βασίστηκε στη διαίρεση, αλλά πέτυχε το αντίθετο», και επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»«Είναι στο χέρι του Πούτιν. Εκείνος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο», τονίζει στο μήνυμά του.

Δείτε επίσης: Η Κίνα κατέθεσε την πρότασή της για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Loading

Play