Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, απηύθυνε σήμερα πρόσκληση στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Κίεβο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή της σύγκρουσης.
Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας και συμβαίνει σε μια ιδιαίτερη φάση της πολεμικής κρίσης που ξεκίνησε με την ρωσική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά αργά στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο αντεπίθεται με διασυνοριακές ενέργειες.
Ο Μόντι, του οποίου η πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα είχε προκαλέσει αντιδράσεις από το Κίεβο, δήλωσε ότι ήρθε στην Ουκρανία με σκοπό την ειρηνική προσέγγιση και ενθάρρυνε τον διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς καθυστέρηση. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να αναζητήσουν μια διέξοδο από αυτή την κρίση, δήλωσε ο Μόντι.
Στις κοινές δηλώσεις τους, οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την επίσκεψη ιστορική. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, παρότι δεν μπόρεσε να απαντήσει άμεσα στο κάλεσμα για διάλογο, τόνισε ότι το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου και της δίκαιης ειρήνης είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει την επιθυμία της να τερματίσει τον πόλεμο με τους όρους του Κιέβου και όχι της Ρωσίας. Παράλληλα, η χώρα προγραμματίζει τη διοργάνωση μιας δεύτερης διεθνούς συνόδου κορυφής αργότερα φέτος με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη Ρωσία, προκειμένου να προωθήσει το όραμά της για ειρήνη.
Η πρώτη σύνοδος κορυφής, που διεξήχθη τον Ιούνιο στην Ελβετία, είχε αποκλείσει τη Ρωσία, ενώ συμμετείχαν πολλές αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Ινδία, αλλά όχι από την Κίνα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, ότι το ενδεχόμενο συνομιλιών έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη δυτική ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
Η Ουκρανία κατέλαβε περισσότερους από 100 οικισμούς στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, σε μια στρατηγική κίνηση για να αποσπάσει ρωσικές δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία, ενώ οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, απειλώντας τον μεταφορικό κόμβο του Ποκρόφσκ.