Τι λένε οι ΗΠΑ για τη χρήση πυρηνικών
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι δεν υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και αλλού εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού αμυντικού κατεστημένου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις άλλου Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.
«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.
Καταγγελία για βόμβες φωσφόρου στο Ντονμπάς
Την ίδια ώρα, από την πλευρά των Ουκρανικών αρχών καταγγέλλονται βομβαρδισμοί με βόμβες φωσφόρου η χρήση των οποίων θεωρείται έγκλημα πολέμου.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά φωσφόρου στο ανατολικό χωριό Σολοβιόφ».
Ενώ ο φώσφορος δεν ταξινομείται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η χρήση των βομβών φωσφόρου απαγορεύεται εναντίον των αμάχων, σύμφωνα με το πρόσθετο πρωτόκολλο III της Σύμβασης του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1980 και επικυρώθηκε το 1983.
Δείτε επίσης: MasterChef: «Μία ανάσα» πριν τη Χρυσή Δεκάδα του ριάλιτι μαγειρικής – Ψηφοφορία με εντάσεις
- Επίθεση Μπλίνκεν στη Χαμάς για την απόρριψη της ανακωχής
- Η Ελλάδα το 2100: μειωμένος πληθυσμός σε σχέση με το 1950
- Κώστας Καραμανλής: Δριμύς επικριτής του Μητσοτάκη μέσω Καραμανλισμού
- Εκλογές ΗΠΑ: Η δυναμική των τρίτων υποψηφίων
- Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Η πρώτη υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ το 2016