Το 2022 η Ουκρανία ήταν δεύτερη κατά σειρά χώρα στον κόσμο σε αριθμό θυμάτων μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.
Τουλάχιστον 50 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι και εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία στον ένα χρόνο της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το διεθνές πρόγραμμα Front Line Defenders.
Το πρόγραμμα σημειώνει ότι η Ρωσία έχει στοχοποιήσει τους Ουκρανούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την έναρξη του πολέμου λόγω των δραστηριοτήτων τους στην καταγραφή και τη μετάδοση μαρτυριών σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για μελλοντικές δίκες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2022 η Ουκρανία ήταν δεύτερη κατά σειρά χώρα στον κόσμο σε αριθμό θυμάτων μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων, μετά την Κολομβία η οποία έχει 186 νεκρούς. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, το πρόγραμμα δεν είχε καταγράψει τέτοιες δολοφονίες στην Ουκρανία. Το 2018, ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής Μίκολα Μπίτσκο μπήκε στον κατάλογο, όταν βρέθηκε απαγχονισμένος στο δάσος. Σύμφωνα με μια εκδοχή επρόκειτο για σκηνοθετημένη δολοφονία που φάνηκε ως αυτοκτονία.
Η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Zmina εκτίμησε νωρίτερα ότι η Ρωσία είχε επίσης απαγάγει ή κρατήσει παράνομα τουλάχιστον 386 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και εθελοντές. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι βασανίστηκαν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η Front Line Defenders εκτιμά ότι 401 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 26 χώρες το 2022. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς υπερασπίζονταν το περιβάλλον και τα δικαιώματα των αυτοχθόνων. Το 17% των δολοφονηθέντων ήταν γυναίκες.
Δείτε επίσης: Ρωσία: Φωτιά σε κτίριο του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα