Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δημοσίευσε χάρτη που παρουσιάζει έξι περιοχές της Ρωσίας ως ουκρανόφωνες (ΦΩΤΟ)

Έναν χάρτη που περιλαμβάνει περιοχές της Ρωσίας και τις εμφανίζει ως ουκρανόφωνες δημοσίευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέσα από αυτό το διάταγμα ότι διεκδικεί εδάφη.

Στο έγγραφο αυτό, που δημοσιεύθηκε από την προεδρία της Ουκρανίας, καταγράφονται οι περιοχές: Κρασνοντάρ, Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ και Κουρσκ. Όλες συνορεύουν με την Ουκρανία.

propoli

Το διάταγμα κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε και διαπράττει εκεί “ενέργειες που αποσκοπούν να καταστρέψουν την εθνική ταυτότητα και να καταπιέσουν τους Ουκρανούς, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους”.

Καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα “σχέδιο δράσης προκειμένου να διατηρηθεί εθνική ταυτότητα των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία, περιλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες κατοικούν ιστορικά”.

Θα πρέπει επίσης να καταγράψει “τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Ουκρανών που ζουν ή έχουν ζήσει εκεί”, σύμφωνα με το διάταγμα που καταγγέλλει την αναγκαστική ρωσοποίηση, την πολιτική καταπίεση και την απέλαση Ουκρανών.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγορείται ότι ρωσοποιεί με τη βία τα εδάφη που κατέχει, ότι ξαναγράφει την Ιστορία και ότι έχει απελάσει κατοίκους, κυρίως παιδιά.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι καταπιέζει τους κατοίκους που αρνούνται να δεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιοχών: της Κριμαίας το 2014, την οποία ακολούθησε το 2022 εκείνη των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη την ύπαρξη ουκρανικού έθνους, υποστηρίζοντας πως οι Ουκρανοί ανήκουν στον ρωσικό κόσμο και πως η ταυτότητά τους είναι ένα τεχνητό δημιούργημα.

Δείτε επίσης: Σε 25 περιοχές του Βελγίου εντοπίστηκε το κουνούπι τίγρης

Loading