Ουκρανία: Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν ερήμην για την επίθεση στην Ουκρανία, λέει αξιωματούχος του Κιέβου

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν ερήμην για την επίθεση στην Ουκρανία, λέει αξιωματούχος του Κιέβου

Οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να δικαστούν για την εισβολή στην Ουκρανία ακόμα κι αν δεν μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν οι ίδιοι ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εισαγγελέας του Κιέβου.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν, μιλώντας στο Reuters κατά τη διάρκεια μιας σύντομης στάσης του στη Χάγη όπου βρίσκεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), δήλωσε ότι το σχεδιαζόμενο δικαστήριο για το έγκλημα επίθεσης θα πρέπει να προχωρήσει σε δίκες ερήμην.

Ο Κόστιν έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού συνάντησε τον επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, το οποίο την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ίδιο και την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών για εγκλήματα πολέμου με τον εκτοπισμό ανηλίκων από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ενώ το ΔΠΔ μπορεί να προχωρήσει σε διώξεις εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας στην Ουκρανία, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για το έγκλημα επίθεσης λόγω νομικών περιορισμών.

Η διεθνής στήριξη ολοένα και αυξάνεται για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει Ρώσους ηγέτες για την ίδια την εισβολή που έχει ήδη συμπληρώσει 13 μήνες και που θεωρείται από τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Δύσης έγκλημα επίθεσης.

Το ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να στοχεύσει «στην ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, για το έγκλημα επίθεσης», δήλωσε ο Κόστιν.

«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ερήμην, διότι είναι σημαντικό να αποδοθεί δικαιοσύνη για διεθνή εγκλήματα ακόμη κι αν οι δράστες δεν βρίσκονται στο εδώλιο».

Τα διεθνή δικαστήρια σπανίως διεξάγουν δίκες ερήμην και οι κανόνες του ICC προβλέπουν με σαφήνεια ότι ο κατηγορούμενος ύποπτος θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το μόνο πρόσφατο παράδειγμα διεθνούς δίκης ερήμην ήταν η περίπτωση του Λιβάνου, όπου δικαστήριο που είχε τη στήριξη του ΟΗΕ καταδίκασε τρεις άνδρες για τη δολοφονία του 2005 του Λιβανέζου πολιτικού Ραφίκ Χαρίρι.

Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε πέρυσι τρεις άνδρες —δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό— για την κατάρριψη το 2014 της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Κανείς από τους υπόπτους δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα.

Τη Δευτέρα, το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα σε βάρος δικαστών και του εισαγγελέα του ΔΠΔ που εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν.

Δείτε επίσης: Μεσανατολικό: Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή σε έφοδο στη Δυτική Όχθη την πρώτη ημέρα του Ραμαζανίου

Loading