Αντικρουόμενα συναισθήματα έχουν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ – Κάποιοι εξέφραζαν χαρά για την απόφαση της Ρωσίας, ενώ κάποιοι άλλοι φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Δευτέρα αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και υπέγραψε συνθήκες φιλίας με τους ηγέτες τους, μια ενέργεια που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικού στρατού και την εγκατάσταση ρωσικών βάσεων στην περιοχή αυτήν.
Η Δύση καταδίκασε αυτήν την «παράνομη» ενέργεια, που μπορεί να είναι το πρελούδιο για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και άρχισε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.
Όμως για κάποιους στο Ντονέτσκ, όπου οι στηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, η κίνηση του Πούτιν θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ξέρω ότι το αίμα που έχυσα μαζί με τους συντρόφους μου και οι προσπάθειές μας και οι απώλειες πολιτών δεν ήταν μάταιες αυτή τη φορά», είπε ο Ντμίτρι, πρώην μέλος μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής πολιτοφυλακής. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να φτάσουν οι Ρώσοι στρατιώτες, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφθηκαν την Δευτέρα.
«Αυτός ο υπέροχος λαός του Ντονμπάς υπέφερε τόσο πολύ, τον χρειάζεται τώρα (τον ρωσικό στρατό). Είχαμε αρκετή αιματοχυσία, αρκετό θάνατο», τόνισε.
Μια αυτοκινητοπομπή καμιά δεκαριά οχημάτων, με υψωμένες ρωσικές σημαίες, κατευθυνόταν στο κέντρο της πόλης. «Ρωσία, ζήτω!» φώναξε ένας από τους οδηγούς.
Άλλοι κάτοικοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους σαν να ήταν μια κανονική ημέρα, πηγαίνοντας με τα παιδιά τους στην αγορά για ψώνια. Σε ένα ξενοδοχείο ένα ζευγάρι παντρευόταν.
Ωστόσο, έξι εκρήξεις ακούστηκαν λίγο αργότερα από το κέντρο της πόλης. Τα αίτια, άγνωστα. Μια διπλωματική πηγή είπε στο πρακτορείo Reuters ότι τα πυρά ξανάρχισαν στη γραμμή επαφής, μεταξύ των ουκρανικών και των αυτονομιστικών δυνάμεων.
«Όλοι φοβούνται πολύ»
Η Ιρίνα, μια γυναίκα περίπου 40 ετών, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας δεν ήταν αναπάντεχη αλλά ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει.
«Δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα, όλοι είναι χαμένοι, αβέβαιοι», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως με την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.
«Αν υπάρχουν (Ρώσοι) στρατιώτες, σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο να πολεμήσουν (οι Ουκρανοί) επειδή η Ρωσία είναι μια μεγάλη, ισχυρή, πυρηνική δύναμη», υποστήριξε.
Ένας δημοσιογράφος του Reuters είδε λίγα άρματα μάχης στα περίχωρα του Ντονέτσκ τη νύχτα και άλλα δύο σε άλλες περιοχές της πόλης. Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πει αν η Ρωσία έχει ήδη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Βιατσεσλάβ, ένας άνδρας περίπου 60 ετών, είπε ότι ελπίζει η ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων να φέρει ένα τέλος στις «προβοκατόρικες ενέργειες» της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι η άλλη πλευρά θα σκεφτεί και θα αποφασίσει να προχωρήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε.
Όμως η Καρίνα, μια νεαρή γυναίκα, ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τα αισθήματά της. «Για να είμαι ειλικρινής, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική αυτή τη στιγμή και δεν ξέρω πόσο πραγματικά καλή είναι αυτή η απόφαση και κατά πόσο θα οδηγήσει στην ειρήνη», είπε.
Αναφερόμενη στην απόφαση των αυτονομιστικών διοικήσεων να στείλουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στη Ρωσία, η Καρίνα πρόσθεσε: «Τώρα όλοι ανησυχούν πολύ, όλους τους πήραν μακριά από τους πατεράδες, τους αδελφούς, τους συζύγους. Στην πραγματικότητα, όλοι φοβούνται πολύ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Αστυνομική καταδίωξη στο Κορωπί – Υπάρχουν τραυματίες
- Παυλίδης: «Είναι οδυνηρό να χάνεις στο τελευταίο λεπτό»
- Συνελήφθη ανήλικος δράστης ληστείας σε κατάστημα ψιλικών στους Αμπελόκηπους
- Μότα: «Η Γιουβέντους απαιτεί περισσότερες επιθέσεις από τους επιθετικούς της»
- Η εκλογή Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή: Υποστήριξη μέχρι 248 ψήφοι
- Μητσοτάκης: Υποστηρίζω την ύπαρξη δύο φύλων