Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κάνει καμπάνιες προκειμένου να πείσουν τους στρατιώτες του αντιπάλου να παραδοθούν.
Δεκάδες χιλιάδες drones έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ουκρανία για επιθέσεις στον εχθρό, κατασκοπεία των θέσεών του και να «βοηθήσουν» βόμβες να πετύχουν τον στόχο τους. Τώρα, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα drones για να καθοδηγήσουν τους Ρώσους στρατιώτες που θέλουν να παραδοθούν.
Η ιδέα προήλθε από περιστατικό στα τέλη Νοεμβρίου, όταν Ρώσος στρατιώτης πέταξε το όπλο του στο έδαφος, σήκωσε τα χέρια και ακολούθησε την πορεία ιπτάμενου drone, που τον έφερε στις ουκρανικές γραμμές. Δύο εβδομάδες αργότερα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προώθησε εκπαιδευτικό βίντεο με οδηγίες προς Ρώσους στρατιώτες προκειμένου να παραδίνονται με ασφάλεια σε ουκρανικά drones. Το πρόγραμμα έλαβε την ονομασία «Θέλω να ζήσω» και περιλαμβάνει τηλεφωνική γραμμή, ιστοσελίδα και δίκτυο στο Telegram, με αποδέκτες Ρώσους στρατιώτες και τις οικογένειές τους.
🇺🇦 drones are the fiercest enemies of the 🇷🇺 occupiers.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) November 18, 2022
But it turns out not of all of them.
This one took into captivity an occupier that realized that surrender is a chance to survive, as opposed to attempting to resist the #UAF, where the chance of survival is 0.
Drones know. pic.twitter.com/mHU6CyVN9F
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά εάν η προσπάθεια αυτή θα προσελκύσει Ρώσους λιποτάκτες σε μεγάλο αριθμό. Προσφέρει, όμως, μία ακόμη οδό στρατολόγησης εξουθενωμένων μελών του ρωσικού στρατού. Οι ρωσικές ήττες στα πεδία μαχών έχουν προσφέρει ευκαιρία στην Ουκρανία να εκμεταλλευθεί το χαμηλό ηθικό του ρωσικού στρατού, ιδίως μετά την επιστράτευση του Σεπτεμβρίου, που οδήγησε χιλιάδες νεοσύλλεκτους σε πεδία σκληρών μαχών, με ελάχιστα εφόδια και ελλιπή εκπαίδευση.
Ο Πέτρο Γιάτσενκο, εκπρόσωπος του προγράμματος «Θέλω να ζήσω» για τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, είπε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 4.300 απευθείας αιτήματα από Ρώσους στρατιώτες για πληροφορίες ασφαλούς παράδοσης ή λιποταξίας. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν ότι έλαβαν 1,2 εκατ. αιτήματα πληροφόρησης για το πρόγραμμα από χρήστες του Ιντερνετ εντός Ρωσίας. Οι περισσότερες εκκλήσεις προέρχονταν από φοιτητές ή συγγενείς στρατιωτών, που αναζητούν τρόπους να αποφύγουν τον πόλεμο.