Ουκρανός στρατηγός: «Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν επίθεση με συμβολική ισχύ»

Ουκρανός στρατηγός: «Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζουν επίθεση με συμβολική ισχύ»

Λίγο πριν από την επέτειο της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους στη γραμμή του μετώπου. Οι μάχες είναι ιδιαίτερα σφοδρές στο ανατολικό Χάρκοβο και το δυτικό Λουχάνσκ, αλλά και η πόλη Μπαχμούτ είναι επίσης θέατρο ρωσικών επιθέσεων

Ο Nτμίτρο Κρασιλνίκοφ, ταξίαρχος και αναπληρωτής διοικητής της επιχειρησιακής διοίκησης “Βόρεια” των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, μάχεται αυτή τη στιγμή με τη μονάδα του σε ιδιαίτερα εκρηκτικά τμήματα του μετώπου – στο Λουχάνσκ και στο Σβιτλοντάρσκ του Ντονέτσκ.

Η Tagesspiegel μίλησε με τον Kρασιλνίκοφ για τις μάχες και την κατάσταση του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού.

-Ντμίτρο Σεργκέγιεβιτς, πόσο ρεαλιστική θεωρείτε μια νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο;

Κατά καιρούς, τέτοιες “αναφορές” για υποτιθέμενες προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση έρχονται στην επιφάνεια. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μέρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης – και ομοίως των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων – από τις κρίσιμες περιοχές της πρώτης γραμμής στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και τη νότια Ουκρανία. Με αυτό εννοώ το Μπαχμούτ, την Κρεμίνα, την Αβντίεβκα, το Βουχλεντάρ και τη Ζαπορίζια.

Πιθανή θεωρείται επίσης μια ρωσική επίθεση από την κατεύθυνση της πόλης Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χάρκοβο. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να διατηρούμε ορισμένες στρατιωτικές ομάδες, όπως οι Διοικήσεις Εδαφικής Άμυνας, τοποθετημένες στις περιοχές Ζιτομίρ, Ρίβνε, Βολίν, Τσερνίχιφ και στην περιοχή του Κιέβου και να προετοιμαζόμαστε για πιθανές εχθρικές επιθέσεις.

-Υπάρχει η υποψία ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να επιτεθούν από τα νότια προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια. Είναι αλήθεια αυτό;

Έχουμε πληροφορίες για τη μεταφορά ορισμένων μονάδων του ρωσικού στρατού στο νότο προκειμένου να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους εκεί. Οι πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων που μπορούν να λάβουν μέρος στην επιθετική επιχείρηση έχουν αποσυρθεί από τη δεξιά όχθη του Ντνίπρο στην περιοχή της Χερσώνας.

Ορισμένες μονάδες μετακινήθηκαν προς το Μπαχμούυτ. Ωστόσο, ένα μέρος παρέμεινε κοντά στη Ζαπορίζια. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνάμεις και τα μέσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πιστεύουμε ότι ο εχθρός επιδιώκει πιο φιλόδοξους στόχους με τους ελιγμούς του από την απλή επίθεση στη Ζαπορίζια.

-Σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη ρωσική πλευρά με τον ερχομό της άνοιξης;

Ακριβώς όπως και οι ουκρανικές δυνάμεις, οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μια ισχυρή εαρινή επίθεση και θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα την πραγματοποιήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, είναι οπαδός της ρωσικής κλασικής στρατιωτικής σχολής, στην οποία οι ιστορικοί παραλληλισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο, μπορώ να υποθέσω ότι ο εχθρός προετοιμάζει μια επίθεση με συμβολική ισχύ.

-Τι εννοείτε με αυτό;

Κάτι παρόμοιο με την προσγείωση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκόστομελ στην αρχή του πολέμου, όταν οι Ρώσοι κατέστρεψαν το μεγαλύτερο φορτηγό αεροσκάφος στον κόσμο, το Μρίγια. Η ηγεσία του ρωσικού στρατού πιθανότατα σχεδιάζει να περικυκλώσει τις κύριες δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ορισμένα σημεία του μετώπου και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από μια τέτοια θέση.

Πιστεύουν ότι μπορούν με κάποιο τρόπο να πείσουν την ουκρανική ηγεσία και την παγκόσμια κοινότητα να διαπραγματευτούν προκειμένου να εδραιώσουν το status quo.

-Σας απονεμήθηκε η διάκριση “Ήρωας της Ουκρανίας” από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Σελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, επειδή τα ουκρανικά στρατεύματα υπό την ηγεσία σας απέκρουσαν την πρώτη ρωσική επίθεση στο Λουχάνσκ. Πώς καταφέρατε να το κάνετε αυτό εκείνη την εποχή;

Κατά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η γραμμή του μετώπου στο Λουχάνσκ και εν μέρει και στο Ντονέτσκ εκτεινόταν σε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα. Επιπλέον, εχθρικά οχήματα και στρατεύματα ήταν σταθμευμένα κατά μήκος μιας γραμμής 400 χιλιομέτρων στα ουκρανικά σύνορα στα βόρεια και ανατολικά.

Έτσι, οι επιθέσεις του εχθρού και οι κινήσεις των αυτοκινητοπομπών γίνονταν από όλες τις πλευρές. Με τον εξοπλισμό που είχαμε εκείνη την εποχή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καλύψουμε αξιόπιστα όλες τις κατευθύνσεις. Καταφέραμε όμως να αποτρέψουμε τον εχθρό από το να μας περικυκλώσει. Επιπλέον, καταφέραμε να του προκαλέσουμε σημαντικές απώλειες και έτσι να αποκρούσουμε την πρώτη μεγάλη επίθεση στο διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου.

-Την παραμονή της 24ης Φεβρουαρίου είπατε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προελάσει από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη – αλλά όχι προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Γιατί το βλέπατε έτσι;

Σε τέτοιες προβλέψεις, εξετάζονται πρώτα οι πιο πιθανές και οι πιο επικίνδυνες παραλλαγές. Έτσι υποθέσαμε ότι ο εχθρός θα εξαπέλυε επίθεση από τα κατεχόμενα εδάφη στο Ντονμπάς.

Αυτό θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία να περάσει μονάδες του τακτικού στρατού ως τις λεγόμενες ουκρανικές πολιτοφυλακές στο πλευρό των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (που συχνά αποκαλούνται “φιλορώσοι αυτονομιστές” στη Γερμανία, σημείωση του συντάκτη).

Αυτό θα έδινε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα υβριδικού πολέμου και έτσι θα μπορούσαν να καμουφλάρουν τον επιθετικό τους πόλεμο μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας ως “εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία”. Μεταξύ των δυτικών εταίρων μας, η εικόνα θα ήταν ότι κάποιοι Ουκρανοί απελευθέρωναν άλλους Ουκρανούς από ένα “εγκληματικό, εθνικιστικό καθεστώς”, όπως προτείνει η ρωσική προπαγάνδα. Έτσι, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε αποφύγει τις κυρώσεις – αλλά αποδείχθηκε πιο τολμηρή και εξαπέλυσε μια ευρείας κλίμακας επίθεση από όλα τα τμήματα των συνόρων, ακόμη και από την πλευρά της Λευκορωσίας.

-Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί κατά καιρούς να σύρει επίσημα τη Λευκορωσία στον πόλεμο. Μπορεί ο Λευκορώσος κυβερνήτης Αλεξάντερ Λουκασένκο να ανακοινώσει επίθεση στην Ουκρανία;

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι αυτός ο πόλεμος θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο παράλογους πολέμους. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο παράλογων ενεργειών εκ μέρους των συμμάχων της Ρωσίας. Υποθέτω όμως ότι ο Λευκορώσος ηγέτης είναι πολιτισμένος άνθρωπος και ότι θα απέχει και αυτός από μια ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός λόγος για να μπει η Λευκορωσία στον πόλεμο – άλλωστε, η χώρα δεν εξαρτάται από το ουκρανικό έδαφος. Επιπλέον, οι αποφάσεις του Λουκασένκο πρέπει να βασίζονται τουλάχιστον σε κάποια κοινή γνώμη. Στην αρχή του πολέμου, η πλειοψηφία του λευκορωσικού πληθυσμού τοποθετήθηκε κατά του πολέμου. Τώρα που ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί μια σειρά από ήττες, η Λευκορωσία θα πρέπει να έχει αρκετή κοινή λογική για να μην εισέλθει στον πόλεμο.

-Θα μπορούσε η παρέμβαση της Λευκορωσίας να επηρεάσει με κάποιο τρόπο τη νέα ρωσική επίθεση;

Όχι, δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις με κανέναν τρόπο. Πολύ λίγοι Λευκορώσοι που συμμετέχουν ήδη στον πόλεμο ως μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με ρωσικά διαβατήρια θα συνεχίσουν να πολεμούν.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές πληροφοριών, περίπου 10.000 τέτοιοι Λευκορώσοι πολεμούν σήμερα στην Ουκρανία. Χαίρομαι που η πλειοψηφία του πληθυσμού εκεί δεν τάσσεται στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός Λευκορώσων πολιτών έχει ενταχθεί στην Ουκρανία, τόσο ως μέρος των χερσαίων δυνάμεων όσο και στα τάγματα εθελοντών.

Κατά την άποψή σας, τι ρόλο παίζει σήμερα η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και σε ποιο βαθμό αποτελεί απειλή για την Ουκρανία;

Αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Wagner διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, διότι είναι πιο ετοιμοπόλεμος και με περισσότερα κίνητρα από τις τακτικές μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά αυτό είναι μόνο μια ενδιάμεση κατάσταση.

Ένα μέρος των μαχητών πολεμά μαζί με την ομάδα Βάγκνερ για υλικούς λόγους, το άλλο μέρος είναι απελπισμένο – γι’ αυτούς δεν υπάρχει άλλος δρόμος επιστροφής από το εκτελεστικό απόσπασμα. Υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου σε αυτές τις ομάδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τους αιχμάλωτους μισθοφόρους του Βάγκνερ και τα έγγραφά τους, η ομάδα καταιγίδας αποτελείται από επτά διμοιρίες καταιγίδας.

Κάθε διμοιρία αποτελείται από 50 έως 60 μαχητές. Ενώ δύο ή τρεις διμοιρίες εκτελούν εντολές, οι επόμενες δύο ή τρεις διμοιρίες προετοιμάζονται για την επόμενη αποστολή. Μια άλλη διμοιρία αναλαμβάνει το καθήκον της λεγόμενης ομάδας αποκλεισμού. Παίρνει θέση στη δεύτερη γραμμή και πρέπει να πυροβολήσει όλα τα “αδέρφια” της αν υποχωρήσουν. Και η κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των διμοιριών αλλάζει συνεχώς. Ένα τέτοιο σύστημα δημιουργεί μια συλλογική ευθύνη εντός της ομάδας μισθοφόρων – αλλά με έναν πολύ αιματηρό τρόπο.

Έχετε κάποια ιδέα από πού προέρχεται αυτό το σύστημα; Πόσο καιρό μπορεί να είναι αποτελεσματικό;

Σε ορισμένα τμήματα του μετώπου, οι ομάδες του Βάγκνερ είναι πολύ επιτυχημένες. Αλλά όχι για πολύ. Όπως ίσως θυμάστε, η ομάδα Βάγκνερ θεωρούνταν μονάδα ελίτ από την ίδρυσή της και τις πρώτες επιχειρήσεις της σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αλλά αργότερα, οι απώλειες των εκπαιδευμένων ειδικών δυνάμεων αντισταθμίστηκαν με τη στρατολόγηση εγκληματιών.

Αυτοί στρατολογήθηκαν από τις φυλακές και είναι αντίστοιχα επιθετικοί, αλλά κακώς εκπαιδευμένοι και δεν έχουν ηθικές αρχές. Οι μονάδες αυτές, οι οποίες αποτελούνται κατά 80% από δολοφόνους, βιαστές και ληστές, ανατρέπουν τις αρχές του ρωσικού στρατού όσον αφορά την εκπαίδευση και τη σύνθεση. Χάρη στους μισθοφόρους του Βάγκνερ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι σχηματισμοί τους έχουν μετατραπεί σε εγκληματικές συμμορίες.

Δείτε επίσης: Ζελένσκι: Ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να παράσχουν αεροσκάφη στην Ουκρανία

Loading

Play