Ουγγαρία: Aκόμα μια ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της φορολογικής μεταρρύθμισης και των μέτρων λιτότητας

Ουγγαρία: Aκόμα μια ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της φορολογικής μεταρρύθμισης και των μέτρων λιτότητας

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι πρώτες αφότου επανεξελέγη ο κ. Όρμπαν τον Απρίλιο, άρχισαν την Τρίτη,

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, στη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον φορολογικής μεταρρύθμισης και μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι πρώτες αφότου επανεξελέγη ο κ. Όρμπαν τον Απρίλιο, άρχισαν την Τρίτη, μετά την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο μεταρρύθμισης η οποία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, θα αυξήσουν τους φόρους για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα λιτότητας, (αλλά) ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», είπε ένας από τους διαδηλωτές, 68χρονος καθηγητής.

«Είναι παράλογο αυτό που έκανε η κυβέρνηση», υπερθεμάτισε 37χρονη δικηγόρος, που επίσης κατέβηκε στην κινητοποίηση.

Στο κέντρο της Βουδαπέστης, πολλοί από τους χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά υβριστικό μήνυμα εναντίον του πρωθυπουργού προσωπικά.

Προχθές Παρασκευή, ο κ. Όρμπαν υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που είναι «σωστή και απαραίτητη» κατ’ αυτόν.

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σε δύσβατες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τα κονδύλια που ελπίζει να λάβει για τη στήριξη της οικονομίας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού, που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, και ελεύθερη πτώση του φιορινιού, του νομίσματός της.

Η κυβέρνηση προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην κατάργηση του πλαφόν των τιμών για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, εμβληματική πολιτική του κ. Όρμπαν, κάτι που θα πλήξει ειδικά όσα έχουν καταναλώσεις πάνω από το μέσο όρο. Ανακοίνωσε την ίδια ημέρα «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: σχεδιάζει να αυξηθεί η παραγωγή με την καύση άνθρακα και ζητεί τα νοικοκυριά να μειώσουν τις καταναλώσεις.

Δείτε επίσης: Μαρόκο: Περίπου 46.600 στρέμματα απανθρακώθηκαν

Loading

Play