Ουγγαρία: Χωρίς μάσκες ο κόσμος στις χριστουγεννιάτικες αγορές στη Βουδαπέστη

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους στην Ουγγαρία και μόνο λιγοστοί επισκέπτες τις φοράνε στην υπαίθρια αγορά καθώς περιφέρονται πίνοντας τσάι ή ζεστό κρασί.

Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ανοίξει στις κεντρικές πλατείες της Βουδαπέστης μόνο για τους εμβολιασμένους για την COVID-19, αλλά έχουν επίσης συγκεντρώσει πολλούς τουρίστες και ντόπιους παρότι η κεντρική Ευρώπη μάχεται εναντίον μιας νέας έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού.

propoli

Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχαν εορταστικές υπαίθριες αγορές στη Βουδαπέστη καθώς η Ουγγαρία βρισκόταν σε καθεστώς πλήρους λοκντάουν εξαιτίας του ιού προτού ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Είναι υπέροχο που επέστρεψαν οι αγορές. Ήταν πολύ θλιβερό όταν είχα επισκεφθεί την πλατεία πέρυσι, ήταν στολισμένη αλλά χωρίς κόσμο”, λέει η Άντριεν, τυλιγμένη σε ένα μαύρο γούνινο παλτό λόγω του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός μπροστά από την νεοκλασική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Η αγορά στην πλατεία όπου βρίσκεται η βασιλική πουλάει ουγγρικά χειροποίητα προϊόντα, παραδοσιακά τρόφιμα-όπως το ”κέικ καμινάδα’‘-ενώ φιλοξενεί και ένα μικρό παγοδρόμιο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι επισκέπτες σχηματίζουν σειρά μπροστά από τα σημεία ελέγχου για να δείξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης προτού εισέλθουν στην αγορά, όπως απαιτείται με βάση τους σημερινούς κανονισμούς.

“Συμφωνώ πλήρως ότι μόνο οι εμβολιασμένοι πρέπει να επιτρέπεται να εισέλθουν. Ίσως περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να φοράνε και τις μάσκες τους. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις απόσταση από τους άλλους όταν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εδώ”, λέει μια άλλη ντόπια επισκέπτης, η Ιμπόλια Κοσζέγκι.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους στην Ουγγαρία και μόνο λιγοστοί επισκέπτες τις φοράνε στην υπαίθρια αγορά καθώς περιφέρονται πίνοντας τσάι ή ζεστό κρασί.

Πολλοί από αυτούς είναι τουρίστες που επέλεξαν τη Βουδαπέστη καθώς κάποιες άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης έκλεισαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων και να ενισχύσουν την χαμηλή ζήτηση των εμβολίων.

Οι αγορές στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, ματαιώθηκαν, ενώ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, την Βιέννη, η οποία απέχει σχεδόν δύο ώρες από τη Βουδαπέστη, αναμένεται να ανοίξουν την Δευτέρα έπειτα από ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων.

Με την Ουγγαρία να αγωνίζεται για τον έλεγχο του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οι επισκέπτες σε εκδηλώσεις με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Στο ταβάνι τα κρούσματα στη Γερμανία: Πάνω από 60.000 μολύνσεις κορονοϊού σε μία μέρα – Σχεδόν 500 θάνατοι

Loading