Παιδιά μολυσμένα από χολέρα στο Νότιο Σουδάν πέθαναν καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φτάσουν σε πολύ μακρινή κλινική μετά τη μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών ιατρικών κέντρων στην πάμφτωχη χώρα, καταγγέλλει η ΜΚΟ Save the Children.
Το νεότερο κράτος στον κόσμο βιώνει τη χειρότερη επιδημία χολέρας σε 20 χρόνια, με πάνω από 40.000 κρούσματα – τα μισά και πλέον είναι παιδιά κάτω των 15 ετών – και σχεδόν 700 θανάτους να έχουν καταγραφεί το διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Μαρτίου, σύμφωνα με τη UNICEF. Νέες ένοπλες συγκρούσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Πέντε παιδιά και τρεις ενήλικες πέθαναν πρόσφατα στην κομητεία Ακόμπο, καθώς αποπειρώνταν να φτάσουν στην πλησιέστερη κλινική, που πλέον απέχει τρεις ώρες με τα πόδια. Οι συνθήκες τους ήταν δραματικές, με θερμοκρασία 40 °C υπό σκιά, χωρίς πόσιμο νερό ή φάρμακα.
«Νωρίτερα φέτος, αυτά τα παιδιά και αυτοί οι ενήλικες θα μπορούσαν να είχαν λάβει θεραπεία που θα τους έσωζε τη ζωή σε κάποιο από τα 27 κέντρα υγείας που υποστήριζε η Save the Children στην κομητεία Ακόμπο», σχολίασε η ΜΚΟ.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να κλείσει την αμερικανική υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας USAID, που διέθετε το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται παγκοσμίως. Περίπου το 83% των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ έχουν τερματιστεί, γεγονός που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τη Save the Children, ειδικά στο Νότιο Σουδάν.
Η βρετανική ΜΚΟ, ελλείψει κεφαλαίων, αναγκάστηκε να απολύσει το ένα τρίτο του προσωπικού της στη χώρα, ή αλλιώς 200 από τους σχεδόν 600 εργαζόμενους. Στην κομητεία Ακόμπο, επτά από τις 27 κλινικές που υποστήριζε έκλεισαν, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούν μόνο εν μέρει.
Οι υπηρεσίες επείγουσας διακομιδής ασθενών έχουν επίσης σταματήσει. «Βλέπουμε ασθενείς να υποφέρουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» τονίζει εθελοντής. Σύμφωνα με τη UNICEF, οι εννιά από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν πλήττονται από την επιδημία χολέρας.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της Save the Children στο Νότιο Σουδάν τόνισε πως μέλη της οργάνωσης χρειάστηκε να βάλουν παιδιά σε φορεία κάτω από δέντρα λόγω έλλειψης κλινών. «Αυτό που βλέπω είναι απευθείας βγαλμένο από δυστοπικό κόσμο», είπε, εμφανώς ταραγμένος.
«Θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια αγανάκτηση μπροστά στις αποφάσεις ισχυρών», πρόσθεσε, καθώς το 80% του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει.
Πέρα από τη χολέρα, η χώρα γνωρίζει ένοπλες συγκρούσεις που έχουν ξεριζώσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η σύλληψη του αντιπρόεδρου Ρικ Μάκαρ από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ σηματοδότησε νέα κλιμάκωση, απειλώντας να βυθίσει ξανά τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
Οι συγκρούσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 400.000 ανθρώπους και είχαν εκτοπίσει πάνω από 4 εκατομμύρια μεταξύ 2013 και 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ