Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας: Σχεδόν Ένας στους Τρεις Έλληνες Έφηβους Είναι Σωματικά Ανενεργοί

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας: Σχεδόν Ένας στους Τρεις Έλληνες Έφηβους Είναι Σωματικά Ανενεργοί

Ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% των Ελλήνων εφήβων δεν αθλούνται επαρκώς. Στις 6 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας, μια ετήσια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2002. Ο σκοπός αυτής της ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και τον ρόλο της στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι παγκοσμίως να συμμετέχουν σε περισσότερες σωματικές δραστηριότητες για καλύτερη υγεία.

### Ανησυχητικά Ευρήματα Σχετικά με τη Φυσική Δραστηριότητα των Εφήβων

Στην Ελλάδα, τα πρόσφατα ευρήματα αποκαλύπτουν μια επείγουσα ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση των ανησυχητικών επιπέδων σωματικής ανενεργότητας, ιδίως μεταξύ των εφήβων. Σύμφωνα με την τελευταία εθνική έρευνα που διεξήχθη το 2022 από το Ελληνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ακριβούς Ιατρικής, σχεδόν το 30,4% των Ελλήνων εφήβων θεωρούνται σωματικά ανενεργοί. Αυτή η αναλογία είναι σημαντικά υψηλότερη από τον διεθνή μέσο όρο του 24%, υπογραμμίζοντας ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα.

### Διαφορές μεταξύ Φύλων στη Φυσική Δραστηριότητα

Οι κοπέλες είναι ιδιαίτερα πιο πιθανό να είναι ανενεργές, καθώς το 37,1% των κοριτσιών αναφέρει χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με το 22,9% των αγοριών. Επιπλέον, το ποσοστό ανενεργών αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές σωματικής δραστηριότητας.

### Καθιστικός Τρόπος Ζωής Among Teens

Το πρόβλημα της σωματικής ανενεργότητας επιδεινώνεται από μια αυξανόμενη τάση καθιστικής συμπεριφοράς. Ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθισμένος ή ξαπλωμένος, μια συνήθεια που χειροτερεύει με την ηλικία.

### Επιπτώσεις COVID-19 στη Φυσική Δραστηριότητα

Η πανδημία COVID-19 έχει επίσης αρνητικά επηρεάσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Πάνω από το 40% των εφήβων ανέφεραν ότι η πανδημία περιορίζει την ικανότητά τους να είναι σωματικά ενεργοί. Αυτή η πτώση στη δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των μεγαλύτερων εφήβων.

### Η Ανάγκη για Επείγουσα Δράση στην Ελλάδα

Οι ειδικοί τονίζουν την επείγουσα ανάγκη παρέμβασης για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, ιδίως για τους μεγαλύτερους εφήβους, τις κοπέλες και τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Η Δρ. Άννα Κοκκεβί, επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, επισημαίνει ότι αυτό το ζήτημα απαιτεί ισχυρότερη υποστήριξη από την κυβέρνηση και τις κοινότητες. Σχολεία, τοπικές αρχές και επαγγελματίες υγείας πρέπει να συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα μέσω καλύτερων αθλητικών προγραμμάτων, βελτιωμένης υποδομής (όπως ασφαλείς διαδρομές για περπάτημα και ποδήλατο) και ενημερωτικών εκστρατειών για γονείς και το κοινό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play