Μακρόν: Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία
«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, οι οποίοι θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση» τη δημοκρατία, δηλώνει σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. «Όταν, σε μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου, οπαδοί ενός απερχόμενου προέδρου θέτουν υπό αμφισβήτηση, με τα όπλα, το νόμιμο αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης, αυτή που πλήττεται είναι η παγκόσμια ιδέα ένας άνθρωπος, μία ψήφος», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσινγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό», κατέληξε στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε στο προεδρικό μέγαρο και η οποία δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω στις 3 το πρωί. «Αποτελεί επιλογή μας εδώ και αιώνες να βάζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ειρήνη, τον σεβασμό του άλλου, την αναγνώριση ότι η ελευθερία είναι υπεράνω όλων, κάτι που απειλείται σήμερα στις δημοκρατίες μας», πρόσθεσε. «Θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μας στη δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας. Θέλω να εκφράσω τη φιλία μας προς τον αμερικανικό λαό και την αμερικανική δημοκρατία. Θέλω να τονίσω τον κοινό αγώνα μας ώστε οι δημοκρατίες μας να βγουν πιο ισχυρές απ’ αυτή τη στιγμή που βιώνουμε σήμερα», συνέχισε.
Οι Καναδοί είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις βιαιότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο πρωθυπουργός Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» των Καναδών για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση στη δημοκρατία».
«Οι Καναδοί είναι βαθιά ανήσυχοι και θλιμμένοι για τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτέιες, τον πιο κοντινό σύμμαχο και γείτονά μας», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.
«Η βία δεν θα καταφέρει ποτέ να ανατρέψει τη βούληση του λαού», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο
Προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη, εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής ενημέρωσης για τις ΗΠΑ, το υπουργείο προτρέπει τους Γερμανούς να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε και να αποφύγουν το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ειδικά την περιοχή του Καπιτωλίου. «Ενδεχόμενη συνέχιση των διαδηλώσεων, της βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, δεν μπορεί να αποκλειστεί», εξηγείται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι αντιδράσεις γερμανών πολιτικών για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δήλωσε ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατίας», τονίζοντας ότι το «μάθημα που κάποτε παρέδιδαν στον κόσμο οι ΗΠΑ είναι ντροπή να το υπονομεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποκινώντας τη βία και την καταστροφή». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές: «Αγαπητοί γερουσιαστές, αγαπητοί βουλευτές, μείνετε ασφαλείς! Είμαστε μαζί σας». Ο κ. Σολτς έκανε ακόμη λόγο για ενοχλητικές εικόνες στο Καπιτώλιο και πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη χθες αποτελεί «απαράδεκτη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». Ο πρόεδρος Τραμπ «δίχασε βαθιά τη χώρα – τώρα φαίνεται το πόσο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μπροστά του δύσκολο έργο, να ενώσει ξανά τους Αμερικανούς», έκρινε ο αντικαγκελάριος μέσω Twitter.
«Επί αιώνες το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι επιθέσεις από φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ πληγώνουν κάθε φίλο των ΗΠΑ. Όποιος σπέρνει λαϊκισμό, θα θερίσει μίσος και βία», έγραψε στο Twitter ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιος πρόεδρος του CDU.
Ο Φρίντριχ Μερτς, επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του CDU, τόνισε μιλώντας στo ntv ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αμερική», σημειώνοντας ότι «τώρα όλες οι ελπίδες πέφτουν στους ώμους του Τζο Μπάιντεν». Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να παραμείνουν σταθερές, συνέχισε ο κ. Μερτς, πριν καταλήξει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν είναι δημοκράτης. Δεν αποδέχεται την ήττα του, ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων».
Ο τρίτος υποψήφιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν, περιέγραψε τα βίαια επεισόδια ως τον «καρπό του αντιδημοκρατικού διχασμού και του μίσους του Τραμπ για τους δημοκρατικούς θεσμούς». Κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να διαλέξουν «μεταξύ δημοκρατίας και Τραμπ».
Από πλευράς του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ δήλωσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία θα επιβιώσει – όχι όμως χωρίς ουλές».
Για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας», έκανε λόγο ο βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, εκφράζοντας την ελπίδα να μη συνεχιστεί η βία. «Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ακόμη ο δεξιός λαϊκισμός. Μια προειδοποίηση και για μας», συμπλήρωσε και χαιρέτισε την απόφαση του Twitter να διαγράψει μηνύματα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου που θεωρήθηκε ότι υποδαύλιζαν τη βία.
Την 20ή Ιανουαρίου πρέπει να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την περίοδο του Τραμπ, έκρινε μέσω Twitter ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Θύμισε ότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία, την πλειοψηφία και στα δύο σώματα έχουν οι Δημοκρατικοί. «Ελπίζω να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στη χώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους τρομοκράτες οι οποίοι επιτέθηκαν σήμερα στο Κογκρέσο», πρόσθεσε, προτού επισημάνει: «Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός που απολάμβαναν κάποτε οι ΗΠΑ στον κόσμο. Όλοι όσοι πιστεύουν στην φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να βοηθήσουν!»
Καταδίκη από Αυστρία
Την «περιφρονητική» επίθεση στο Καπιτώλιο «κατά της δημοκρατίας» στην Ουάσινγκτον καταδίκασε σε δηλώσεις του αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι «θεμέλιο μιας δημοκρατίας είναι να σέβεται τα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών».
«Σοκαρισμένοι από τις σκηνές στην Ουάσινγκτον», δήλωναν παράλληλα τόσο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εκφράζοντας ταυτόχρονα «βαθιά ανησυχία» για αυτή «την επίθεση κατά της δημοκρατίας».
«Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και συντεταγμένη παράδοση της εξουσίας», τόνισε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
(της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη, του ανταποκριτή μας Δ. Δημητρακούδη)